Про це на прес-конференції в «Укрінформі» сказав Президент України (1994 –2005 рр.) Леонід Кравчук.

«Ми після тривалих дискусій у нашому колі підписали звернення до українського народу, до усіх вірян України щодо надання томосу про автокефалію церкві України», – сказав Кравчук.

Він зачитав присутнім текст звернення, у якому президенти, зокрема, відзначили, що православна церква розпочиналася одночасно з боротьбою за незалежність України у 1991 році. За словами авторів звернення, тоді митрополит Київський і Галицький Філарет, якого підтримало керівництво держави, патріотично налаштовані політичні сили та мільйони вірян, розпочав роботу щодо створення української помісної церкви. В результаті цього була створена незалежна Українська православна церква Київського патріархату. «Це був перший, дуже важливий крок щодо створення автокефалії в Україні» – сказав Кравчук.

Перший Президент незалежної України нагадав, що у 2018 році на запрошення тодішнього Президента Віктора Ющенка Київ відвідав Вселенський патріарх Варфоломій. Велася робота з об'єднання усіх українських православних церков, але через позицію РПЦ цього не відбулося, констатував він.

«Ми вважаємо, що надання автокефалії Константинопольською церквою-матір'ю відіграє важливу роль у зміцненні незалежності України, духовної та національної єдності нашого народу, розвитку релігійної свободи, сприятиме зміцненню міжконфесійного діалогу в нашій країні», – сказав Кравчук.

За його словами, на думку президентів, єдність українського народу є великою силою, зміцнювати яку буде  помісна православна церква, і це стане непереборною духовною перемогою у боротьбі з російською церквою в Україні. 

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ