Про це йдеться у розслідуванні DW.

Ложкін у 2016 році пішов з АП та став радником Порошенка й секретарем Національної інвестиційної ради. За даними розслідування, вже за два дні після звільнення з держслужби довірена особа Ложкіна створила на Кіпрі компанію Ensitar Limited.  Бенефіціаром цієї компанії Ложкін став лише у березні 2017 року. Ці дані з реєстру Кіпру мають у розпорядженні журналісти.

Зазначається, що кіпрська компанія Ложкіна була створена саме для закордонних інвестицій. Першим проектом Ложкіна стала нерухомість у Німеччині.

У липні 2017 Ensitar Limited придбала 49% акцій створеної Liwon Hilden GmbH. 51% цієї компанії належить німецькій компанії Liwon Real Estate GmbH. Остання реалізує проекти з будівництва комерційної та житлової нерухомості по всій території Німеччини, а також купляє земельні ділянки.

«Для фінансування будівництва залучаються інвестори, в тому числі й іноземні, такі як Борис Ложкін», — кажуть автори роззслідування.

У німецькому місті Хільден Liwon Real Estate GmbH разом з Ложкіним планують до кінця 2019 року побудувати житловий комплекс на 115 квартир з магазинами та підземним паркігом. Комплекс будують на місці старого торгового центру, який незабаром знесуть.

Партнери Ложкіна — Liwon Real Estate GmbH — відмовилися відповісти, хто є інвестором проекту та на які кошти він фінансується. Німецька компанія заявила, що це «конфіденційна інформація».

За даними німецького торгового реєстру, виконавчим директором заснованої в 2017 році компанії-забудовника Liwon Hilden GmbH є колишній український міністр Андрій Пивоварский.

Згідно з німецьким законом про боротьбу з відмиванням коштів, Пивоварський мав внести імена бенефіціарів до реєстру прозорості, але цього не зробив.

Нагадаємо, 7 лютого президент Порошенко вивів зі складу Національної інвестиційної ради Бориса Ложкіна. 

У серпні 2016 року Порошенко звільнив Бориса Ложкіна з посади голови Адміністрації президента та призначив його  головою Національної інвестради. Попередній склад Національної інвестиційної ради Порошенко затвердив у жовтні 2017-го. 

ІА "Вголос": НОВИНИ