Цього разу основним драйвером зростання виступають події в Ірані – великій нафтовидобувній країні, розповів директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн в інтерв'ю LB.ua.

Він порівняв цю ситуацію із минулим роком, коли ціни перебували в діапазоні $ 50-55 / бар. Сьогодні ж ціни досягли трирічного максимуму – $ 68 / бар.

«Якщо дивитися на фінансові показники українських мереж АЗС, то, незважаючи на підйом цін протягом всієї осені і грудня, вийти на нормативний рівень рентабельності багатьом не вдавалося. Тобто ціни росли, але меншими темпами, ніж це диктувала кон'юнктура. Жовтень-листопад 2017 року (за грудень даних наразі немає) багато мереж спрацювали в нуль або з невеликим плюсом. Тому недавнє подорожчання – це ще і реакція ринку, який вирішив привести ціни у відповідність з економічною реальністю», – зазначив Куюн.

Він додав, що у прив'язці до валюти ціна бензину, в першу чергу, залежить від цін на нафту, що в структурі вартості на АЗС займають близько 45%. Останній виток зростання цін на нафтопродукти наразі неоднорідний, не всі мережі його підтримали – лише у двох мереж паливо подорожчало на гривню, у когось на 20-30 коп./л, а хтось і зовсім поки не відреагував на те, що відбувається.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ