Катери «Бердянськ» і «Нікополь», які захопила в Азовському морі Росія, це малі броньовані артилерійські катери проекту 58155, розроблені за проектом Миколаївського Дослідно-проектного центру кораблебудування й адаптовані заводом «Кузня на Рибальському».

Про це в інтерв’ю «Вголосу» розповів керівник Українського мілітарного центру Тарас Чмут.

За його словами, їх будують і будували після анексії Криму двома серіями. Загалом їх збудували шість. Перша серія — два катери: «Акерман» і «Бердянськ». Друга серія — чотири катери: «Нікополь», «Кременчук», «Лубни» і «Вишгород».

«Водотоннажність цих катерів складає 55 тонн. Екіпаж — п’ять осіб. Озброєні двома бойовими модулями з 30-міліметровими гарматами, а також кулеметами і 30-міліметровими автоматичними гранатометами. Передбачалося й їхнє оснащення протитанковим ракетним комплексом «Бар’єр». Однак на сьогодні він ще не пройшов випробовування як зброя для морської платформи», - зазначив він.

Також, за словами експерта, катери оснащені американськими засобами зв’язку, потужною навігацією, системою супутникового зв’язку, оптико-електронною системою виявлення цілей стабілізації стрільби. Корпус у них панцерний, що забезпечує їм додатковий захист.

«Серед недоліків — катери створені на базі річкового проекту «Гюрза». І це обмежує їхні можливості щодо застосування у морі», - додав він.

Більше читайте тут: «Чому не стріляли?»

ІА "Вголос": НОВИНИ