На банківські фінансові установи, у т. ч. іноземні, покладаються особливі зобов'язання у боротьбі проти ухилення від сплати податків. Про це у своїй статті для DT.UA пише Галина Мельник, юрист ЮФ «Ілляшев і Партнери».

«Насамперед слід звернути увагу на фінансовий моніторинг. Згідно зі світовою практикою, на банки фактично покладається обов'язок первинної перевірки легальності походження коштів і сплати податків під час ведення бізнесу. Банк у рамках фінансового моніторингу повинен з'ясувати джерело походження коштів, які розміщуються клієнтом на рахунку в цьому банку або переказуються через банк, а також переконатися, що з цих грошей було сплачено всі податки.Якщо клієнт не може документально підтвердити отримання коштів законним шляхом, зі сплатою всіх необхідних податків, банк відмовляє в обслуговуванні такої особи», – пише експерт.

Банк не тільки відмовляється від обслуговування недобросовісних платників податків, він також повідомляє в податкові органи.

«В рамках системи автоматичного обміну податковою інформацією банки зобов'язані повідомляти податкові органи за місцем резидентності бенефіціара (кінцевого власника) рахунку про залишки по такому рахунку. Інакше кажучи, якщо громадянин України зберігає кошти на власному рахунку в іноземному банку або ж на рахунку своєї іноземної компанії-«гаманця» (технічної компанії, що не займається активним бізнесом і зазвичай використовується для тримання активів чи одержання пасивних доходів), іноземний банк передасть українським податковим органам відомості про такий рахунок. А далі податкові органи України зможуть застосувати непрямий метод визначення доходів до коштів на рахунку вищезазначеного громадянина», – запевняє експерт.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ