Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, посилаючись на дані Міністерства сільського господарства США, пише «Сегодня».

«Україна входить у ТОП-10 країн, громадяни яких найбільше витрачають на продукти. Якщо скласти витрати на харчування, цигарки і алкоголь, то наша країна входить у ТОП-5 країн світу з найвищими витратами. Українці, за даними США, витратили в 2016 року 38% від усіх доходів на продукти і 8,1% – на алкоголь і цигарки. Тобто загальні витрати на ці дві групи становлять 46,1%», – написав експерт.

38% – досить високий показник, особливо, якщо подивитися на сусідні країни. Так, наприклад, в Білорусі на продукти витрачають 36,2%, в Росії – 29,9%, в Угорщині – 18,3%, в Польщі – 16,5%, в Німеччині – і зовсім 10,6%, а в США ці витрати не перевищують 6,3%.

Причина того, що українці витрачають на їжу 38% своїх доходів, зовсім не в їхніх споживчих особливостях або любові до їжі, як могли б припустити деякі міністри. Вся справа в кореляції низьких зарплат і високих цінах на продукти.

«Це через низькі доходи в поєднанні з досить високими цінами. Вони не є високими, як такими, на значну групу продуктів харчування вони нижчі, ніж у Європі, але при цьому, якщо ми переведемо це на купівельну спроможність, то вона в Україна набагато нижча. Тому коли ми хочемо купити той же набір продуктів, який хоче купити поляк чи американець, виходячи з нашого доходу, ми заплатимо більше. А в дохід тут потрібно рахувати і заробітну плату, і підприємницький дохід, і соціальні виплати, тобто всі види виплат, які можуть бути. Але вони у нас у відносному вимірі дуже маленькі, тому ми і витрачаємо значні суми на продукти», – пояснює ситуацію експерт.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ