Більшість людей сьогодні, незважаючи на мороз, навіть під дулом пістолета ні за що не захочуть одягати шапку. Звичайно, воан може зіпсувати зачіску, електризує волосся, її буває дуже складно підібрати під нову модну куртку, на неї не налазить капюшон і під нею незручно носити навушники: весь час щось чіпляється і заважає. Проте, всі ці мінуси перекриває один великий і важливий плюс під назвою здоров'я, пише ТСН.

Отож, п'ять основних причин, через які варто носити теплий головний убір. Почнемо з вух.

Наші вуха не люблять перепадів температур. Відсутність головного убору, що захищає вуха від холоду - прямий шлях до такого захворювання, як отит і порушення слуху, а також гаймориту, фронтиту і ангіни. Адже біля вух розташовані не тільки слухові проходи, але ще й мигдалини та слизові носа.

Однак, не поспішайте чіпляти на голову "вушка", все ж віддайте перевагу повноцінній теплій шапці. Адже переохолодження голови може зумовити менінгіт. Звичайно, не саме по собі охолодження, адже менінгіт - це запалення мозкової оболонки, а переохолодження поряд з ослабленим імунітетом. А послаблює імунітет все те ж переохолодження. Ефект доміно: не носите шапку - послаблюється імунітет - чіпляються віруси і бактерії - підвищується ймовірність захворіти на менінгіт.

Разом з тим, перебування на холоді без головного убору може викликати головні болі. На морозі в мозок надходить більше крові, саме тому перші 20-30 секунд на холоді ви можете відчувати болючі відчуття. При цьому значно страждають судини, що і стає причиною головних болів в майбутньому.

Ще одним аргументом на користь головного убору є досить висока ймовірність невралгії трійчастого і лицьового нерва через переохолодження. А з цим захворюванням краще не жартувати, адже воно може викликати параліч лицьової мускулатури, від чого часто половина обличчя перекошується. Тому якщо на морозі відчуєте "стріляючий" біль в голові, терміново зверніться до лікаря.

Останнім пунктом на захист шапок буде пошкодження структури волосся через холодний вітер і морози. Звичайно, шапка може прим'яти вашу зачіску, але її відсутність може привести до того, що зачіску в принципі буде ні з чого робити. Холод звужує судини, що зумовлює погіршення кровообігу. А така ситуація щонайменше робить ваше волосся більш тьмяним і ламким. Надалі це може стати причиною випадіння волосся, адже харчування цибулин за зниження інтенсивності кровообігу також погіршується. 

ІА "Вголос": НОВИНИ