Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» заявив економічний експерт Андріян Фітьо.

«Це досить критично, але історія України мало знає днів, коли в нас було позитивне сальдо. Таких періодів було лише кілька. На жаль, воно у нас постійно від'ємне…», – додав він.

За словами економічного експерта, наразі серед імпортованих товарів нафтопродукти і так звані товари «високого переділу», тобто дороговартісні. А окрім них – енергоносії, які ми закупляємо з Росії, а могли би виготовляти самостійно.

«Коли ми говорили про те, що нам потрібно випускати, то десь 50% – це енергоносії. Оце має бути тим драйвером для росту нашої економіки», – зазначив Андріян Фітьо.

На його думку, гідних українських виробників є достатньо, втім, держава не надто сприяє експортуванню їхніх товарів країнами Європи:

«Я тільки повернувся зі Сходу. І побував там на різних підприємствах. Зокрема, є досить хороше підприємство «Донмет». Воно випускає газові різаки, 90% споживає… Росія. От чому важливо, щоб працювали торгово-промислові палати – щоб вони допомагали таким підприємцям. Його продукція світового рівня, але він не може вийти на зовнішні ринки».

За словами Андріяна Фітьо, є кілька напрямків, за якими варто рухатись Україні, аби наростити експорт товарів. Серед них, насамперед, виробництво меблів, легкої промисловості та меду.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.
 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ