Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» на телеканалі НТА говорили із економічним експертом Віктором Гальчинським.

На його думку, те, що Україна таки зможе обійтись без траншів, підтверджує статистика, адже завдяки укріпленню гривні та сприятливій кон'юнктурі ринку Національний банк поповнює золотовалютні резерви природним шляхом.

«Справа в тому, що ми очікуємо транш МВФ приблизно в 1 мільярд доларів. З початку 2018 року Нацбанк викупив у банків для поповнення золотовалютних резервів 1,2 мільярди доларів. Тобто математично все сходиться», – пояснив економіст.

Також Віктор Гальчинський зазначив, що на те, якою буде фінансова ситуація країни, впливають також і політичні події, такі, як вибори чи заяви народних обранців: «Насправді основний закон фінансів ніхто не скасовував – «гроші люблять тишу».

Як тільки з'являється непевність, одразу виникає штучний попит на валюту». Зараз же, за словами економічного експерта, ситуація стабільна, та попри це є певні інфляційні чинники, які, «в тому числі й політичним шляхом, підштовхуються для того, щоб випустити більше грошей, аби залатати якісь бюджетні діри».

Також Віктор Гальчинський зазначив, що в нинішній економічній ситуації кредитування міжнародних фінансових організацій має радше іміджевий ефект для міжнародних інституцій. Втім, не можна заперечити той факт, що транші таки є вигідними, перш за все, для України.

«Не забуваємо про те, що попередні позики треба повертати. Десять мільярдів у найближчі два роки треба віддати…А транш потрібен для того, щоб провести подальшу реструктуризацію цих боргів, щоб не віддавати 10 мільярдів, а 2-3, а далі – відстрочити і «розмазати» ще на 5-7 років», – пояснив він. Підсумовуючи, економічний експерт зазначив, що заяви НБУ стали сміливішими через те, що цінність довіри до траншів МВФ трохи знизилась минулого тижня. Адже Європарламент проголосував і схвалив пакет макрофінансової допомоги Україні, а це кредитування аналогічне за умовами МВФ.

Більше – у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ