Горук Андрій Іванович (політолог, к.і.н., доцент кафедри міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича)

Як Ви оцінюєте суспільно-політичну та економічну ситуацію в Україні?

Якщо розглянути згадані процеси за останній рік в динаміці, особливо за критерієм зростанням чи зниження добробуту народонаселення (громадян), очевидно можна сказати, що в основному економічні, соціальні і політичні процеси, які спостерігаються поточного року в Україні, характеризуються позитивною динамікою.

Як б Ви оцінили суспільно-політичну та економічну ситуацію в Чернівецькій області?

Якщо говорити так само по Чернівецькій області, то слід врахувати, що Чернівецька обл. складається з кількох територіальних частин, які є неоднорідні між собою: якщо райони з півночі на південь в долині річки Прут мають добрий рівень добробуту населення за рахунок позитивної динаміки загальноукраїнських процесів, то у гірських і придністровських районах ситуація не є настільки позитивною. Отже, у даному випадку можна говорити про позитивну динаміку економічного, суспільного, політичного життя у рівнинних районах області.

Оцініть позитивні і негативні явища 2005 р. (в політиці, економіці та інших сферах діяльності в Україні та області за 2005 р.)

На мою думку, позитиви спостерігаються у сфері зовнішньої політики і все ж таки здобутків дам більше, ніж прорахунків, хоча й не здобуто того, що планувалось. Якщо говорити про економічну політику, то в першій половині року явно спостерігалися певні перекоси в бік зайвого адміністрування з боку держави і тільки в другій половині року ці процеси були врегульовані в позитивний бік. Натомість, у сфері внутрішньої політики, не маючи на увазі соціальний і економічний, а політичний її складник. Також, спостерігаємо недосконалість функціонування державного організму водночас із більшою відкритістю еліт щодо суспільства і посиленням тиску з боку суспільства на еліти, – як правлячу, так і опозиційну.


Бурдяк Віра Іванівна (Політолог, к.і.н., доцент кафедри Політології ЧНУ ім.. Ю. Федьковича)

Як ви оцінюєте суспільно-політичну та економічну ситуацію в Україні?

Хочу сказати, що політична і економічна ситуація не відповідає тим очікуванням, які висловлювали пересічні громадяни. В цілому можна сказати, що політична і економічна ситуації залишаються нестабільними і бажають кращого.

Як б ви оцінили суспільно-політичну та економічну ситуацію в Чернівецькій області?

Чернівці – це толерантне місто, і його громадяни толерантні в усіх відношеннях і тому політична і економічна ситуація в області більш стабільна в порівнянні з іншими регіонами. На Буковині завжди відзначалась велика поміркованість населення і толерантність по відношенню до інших етнічних меншин, тому міжконфесійних сутичок не території Буковини не спостерігається. А в економічному плані ми(буковинці) переживаєм такі ж труднощі, як і інші регіони України. Але так як у нас не працює багато підприємств, то для Буковини характерний такий чинник, як масовий виїзд за кордон (переважно на заробітки), і в цьому плані спостерігається фінансова допомога із-за кордону, впродовж останніх років. Це говорить про те, що люди якось виживають тут, хоча хотілось б для стабілізації економіки краю, щоб працювали підприємства, люди мали постійну роботу і не шукали заробітків за кордоном.

Оцініть позитивні і негативні явища 2005 р. (в політиці, економіці та інших сферах діяльності в Україні та області за 2005 р.)

На мою думку негативним став той урядовий скандал, який порушив стабільність країни і для багатьох жителів України ця подія перекреслила усі сподівання від нової влади. Але все ж таки наступні кроки нової команди, президента по намаганню нормалізувати цю ситуацію, призначення нового уряду і його подальші кроки говорять про те, що положення виправляються, хоча втрати рейтингу команди були досить великі. Сподіватимося, що всі очікування в новому році, матимуть кращі результати.


Мельничук Ігор Миколайович (Політолог, к.і.н., доцент кафедри Політології ЧНУ ім.. Ю. Федьковича)

Як ви оцінюєте суспільно-політичну та економічну ситуацію в Україні?

Після президентських виборів 2004р. я був не серед тієї частини населення, які очікували різких змін і 2005р. нажаль підтвердив мої прогнози. Якщо більш детально говорити про суспільно-економічну ситуацію в Україні, то її не можна оцінювати однозначно, тобто є певні сфери в яких ми практично не зазнали якихось помітних змін. В першу чергу я хочу назвати економічні зростання, а з іншого боку досить серйозні зрушення у позитивному плані відбулись у соціальній сфері, про не згадати неможливо. Якщо говорити про позитиви то все ж таки більшість позитивних змін я б пов’язував із діяльністю попереднього уряду, тобто уряду Юлії Володимирівни Тимошенко. Після зміни уряду я не помітив якихось серйозних змін в діяльності уряду, міністрів. І загалом я оцінюю, що нинішній уряд попри позитивні очікування робить свою роботу, але все ж таки недостатньо, і яскравих зрушень у порівнянні з першою половиною 2005 я не помітив. Загалом, якщо оцінити рівень суспільно-економічного стану, то можна його зобразити так: очікувалось, що суспільне становище буде кращим, але в тій ситуації і в тих умовах в яких працював минулий і сьогоднішній уряд, я вважаю, що вони робили все від них можливе, але існує багато моментів, які залежать від суспільно-політичного становища, яке склалось в Україні після президентських виборів, тобто бажання є , але нажаль розташування сил і деякі інші моменти не настільки сприятливі, щоб це бажання реалізувати на практиці.

Як б ви оцінили суспільно-політичну та економічну ситуацію в Чернівецькій області?

Якщо конкретно зупинитися на нашій області, слід враховувати, що вона є одна із найменших областей України, мала один із найвищих рівнів зайнятості населення з моєї точки зору, спостерігається масовий виїзд населення за кордон, то для нас необхідно було перш за все вирішувати свої проблеми, причому вирішувати негайно. Після приходу до влади нового губернатора, колишнього ректора ЧНУ Миколи Васильовича Ткача, можна сказати, що він з великим завзяттям взявся за роботу, але нажаль маючи брак управлінського досвіду саме у сфері управління економічними і політичними процесами, йому доводилось вирішувати питання не соціального, економічного життя, а вирішувати політичні проблеми, які були характерними для більшості регіонів. І саме в цих закулісних іграх йому не вистачало досвіду роботу, які відволікали його і не давали зосередитися на більш важливих проблемах.

Разом з тим, якщо оцінити розвиток суспільно-політичного становища, то судячи по тих даних які наводяться: і по оцінці керівництва кабінету міністрів і президента, наша область здійснила деякі позитивні зрушення і не випадково вона входила в перші 12-13 областей за суспільно-політичним розвитку в цьому році. Оцінювати зрушення в нашій області можна в позитивному плані, але разом з тим знову слід зауважити, що виходячи із того, що наша область є однією із найменших і очікувати серйозні фінансові вливання із центру звичайно не доводилось, а у нас є чимало об’єктів, які вимагали державної підтримки. То ж я вважаю, що ті позитиви і той імпульс після президентських виборів був використаний на належному рівні.

Оцініть позитивні і негативні явища 2005 р. (в політиці, економіці та інших сферах діяльності в Україні та області за 2005 р.)

Серед позитивів і негативів 2005, безумовно можна виділити події пов'язані з президентськими виборами.

1) Перший позитив я бачу не в конкретних особистостях, таких як: Ющенко, Тимошенко, а надлом, який відбувався у свідомості більшості населення, яке вважало, що воно нічого не може змінити.
2) Другим позитивом я б відзначив ті кроки, які здійснюються нашим урядом у напрямку до Європи. Хоча можна замітити, що ці кроки не такі швидкі, як заявлялись. Це позитивно у тому плані, що Україна намагається стати більш незалежною, і крокує у напрямку до певних орієнтирів.

Серед негативів, в першу чергу це розкол який відбувся у помаранчевій команді, принцип “два українці і три гетьмани”, який буде спостерігатися після парламентських виборів. Серед інших негативних моментів, або певним розчаруванням, я б виділив перебігання від одного табору до іншого.

Завершуючи, я з деяким побоюванням буду чекати на парламентські вибори, тому, що не дивлячись на позитиви, які я зазначив, суспільство розчарується у нинішній владі і одночасно не буде згадувати і про попередню владу. І це призведе до того, що вони втратять бажання приймати активну участь у політичних процесах, і відповідно це може призвести до формування серйозної політичної кризи у наступному році. Але це буде у 2006р.


Буркут Ігор Григорович (Політолог, к.і.н., асистент кафедри Політології ЧНУ ім.. Ю. Федьковича)

Як ви оцінюєте суспільно-політичну та економічну ситуацію в Україні?

2005р. для України був особливим, адже саме в цей період відбулися події які характеризуються частиною глядачів, як “Помаранчева революція”, інші представники опозиції називають це державним переворотом.

Власне впродовж цього року відбулося чимало змін як в політичному так в економічному і соціальному житті нашої країни. Насамперед було проведено третій тур виборів, непередбачений українським законодавством в результаті якого владу очолив нинішній президент В. Ющенко. Третьому туру передували масові фальсифікації, визнані в судовому порядку, тому можна говорити про певну легітимність такої форми передачі влади в державі. Було сформовано новий уряд на чолі з Юлією Тимошенко і цей уряд розпочав виконання двох взаємовиключних програм, власне програмних положень з десяти кроків на зустріч людям програми Віктора Ющенко.

1) Це значне піднесення життєвого рівня більшості українців за рахунок підвищення зарплат, пенсій, інших соціальних виплат.
2) Це покращення економічного стану країни і посилення темпів економічного зростання.
Я підкреслюю, що виконати ці два положення в принципі неможливо. Тому звичайно доля уряду була легко прогнозованою.

Підвищення виплат на початку діяльності уряду не супроводжувалося відповідною вітчизняною товарною масою, а в цей же момент були введені дуже серйозні обмеження на ввезення товарів на кордонах, що спричинило в кінцевому рахунку швидке зростання цін, а відповідно і соціального невдоволення.

Наступна дуже важлива подія-це корупційний скандал, коли глава президентського секретаріату Зінченко оголосив, що в оточені президента є чимало фігур, яких він підозрює у корупції. У відставку були відправлені як ці фігури, так і Зінченко, а також несподівано для багатьох політологів-уряд на чолі з Юлією Тимошенко. На цю відставку сподівались багато економістів, які вважали, що політика уряду становить загрозу економічному життю держави, як такої. Адже саме уряд Тимошенко оголосив про початок процесу реприватизації, що повністю відштовхнуло від України іноземних інвесторів.

В програмі президента містилося положення про створення 1млн. робочих місць щорічно, тобто 5 млн. місць за 5 років президентства Ющенка. Ці робочі місця самі по собі створитися не можуть, і розрахунок був на те, що в країну хлинуть іноземні інвестиції, будуть створюватися нові робочі місця, збільшуватиметься за робітня плата, і власне все це зробиться, Президент оголосив під час річниці “Помаранчевої революції” що в країні створено 700 тис. робочих місць, на що опозиція висунула свою позицію, що це лише легалізовані місця, які існували в тіньовій економіці, У будь-якому випадку це позитивне положення, адже тіньова економіка не платить податків. Легалізація цих місць веде до підвищення фінансових вливань у бюджет.

Наступна важлива подія-це повторний продаж заводу “Криворіжсталь”, який був незаконно приватизований зятем тодішнього президента Пінчука. Власне навколо цього продажу було багато розмов:
1) продаж одного з найголовніших підприємств іноземцям;
2) куди дівати гроші (чи на інновації, чи на соціальні програми)
Рік був досить серйозним у міжнародному плані: нова влада оголосила про свій західний вектор політики, що призвело до тертя з Росією ( у подальшому це нафтова криза).

От такі важливі події відбулись в Україні, підкреслюю найбільш важливі, бо їх було набагато більше, тут і відставка генерального прокурора Піскуна, і визнання цієї відставки недійсною одним із районних судів міста Києва, і багато, багато іншого.

Як б ви оцінили суспільно-політичну та економічну ситуацію в Чернівецькій області?

Наприкінці 2004р. соціально-економічна ситуація була мабуть найкращою за 14р. її існування. При минулому губернаторові СДПУ(О) Романіва, при ньому було зроблено багато чодо доброго для економіки нашої області. Мабуть найсерйознішим, що було зроблено – це затвердження Обласною Радою концепції соціально-економічного розвитку області до 2011р. Вона перетворилася на директивний документ і була прийнятою до виконання. За цією концепцією в нашій області пріоритет отримує туристична галузь, намічено розвивати малу енергетику, тобто відновлювати ті гідроелектростанції, які були побудовані у 50-ті роки., а потім закинуті на малих річках, будівництво нових вітроелектростанцій у Путильському районі.

Після “Помаранчевої революції” відбулась кардинальна зміна і на чолі області став колишній ректор Чернівецького Національного Університету Ткач, який очолює регіональну організацію Народного союзу “Наша Україна”. Відбулась масова заміна чиновництва, загалом по Україні було замінено близько 19 тис. чиновників. В нашій області більшість держадміністрацій очолили керівники районних організацій Народного союзу “Наша Україна”.

Як і по всій Україні темпи економічного зростання перебували в певній динаміці. Тут не можна сказати, що відбулось різке падіння як по всій Україні. Справа в тому, що українське падіння в значній мірі зумовило зміну коньюктури на світовому ринку сталі. По-перше США за останні роки модернізували цю промисловість, а по-друге – Китай викинув значну кількість цього металу на світовий ринок за низькими цінами і значно потиснув наших виробників.

В Чернівецькій області цей метал не виробляється, отож наша область піднялася по більшості показників, на відміну від інших років, проте не відчувається цього зростання, у зв’язку з тим, що зростання цін на м’ясо, цукор він привів до того, що більшість буковинців не задоволені своїм соціальним станом. Саме люди, які зробили ставку на худобу, тобто не засіювали свої поля виграли, в той час як виробники зернової продукції опинилися у досить скрутному становищі. За останні роки Чернівецька обл. з промислово-аграрної перетворилася на аграрну. Вперше за всю історію розпаювання землі відбувся дуже серйозний конфлікт між тим, хто перехопив ці паї у рядових селян і великою кількістю колишніх колгоспників. В Україні не здійснилось повернення громадян із-за кордону.

Власне в політичному житті області не відбувалось нічого такого, чого не було в загальноукраїнських масштабах. Єдина різниця між Буковиною і Україною в цілому полягає в тому, що позиції тут СДПУ(О) сильніші ніж в інших регіонах, а позиція Партії Регіонів тут значно слабкіші ніж на Сході. Особливістю політичного життя Буковини це те що воно завжди розвивалось в культурних рамках.

Оцініть позитивні і негативні явища 2005 р. (в політиці, економіці та інших сферах діяльності в Україні та області за 2005 р.)

Безумовним позитивом 2005р. для всієї України це відчуття того, що таке справжня свобода слова. Справді нині в Україні можна вільно висловлювати свою думку, не боячись, що тебе вб’ють, або покалічать. Крім того є позитив, який полягає у підвищенні заробітних плат і виплат, що вселило надію людям, що жити стане краще.

За нової влади почали виплачувати значну суму тим, хто народжує дитину. Це призводить для певного, хоча і не дуже помітного зростання народжуваності, адже поки-що Україна вимирає. За часи керування нової влади Україна втратила близько 200 тис. людей, звичайно це не ті 5млн. які вона втратила з 1991 ,але все рівно, немає ні стабілізації, ні збільшення народжуваності. Проглядаються позитивні зміни до малого та середнього бізнесу, що є нашим майбутнім. За рахунок цього Україна може зробити крок вперед.

Але є і чимало негативів. Можна вибирати різні шляхи до просування вперед, можна і далі надіятись на міжнародні інвестиції, що і робить влада, але це не найкращий шлях. Так вони дають розвиватися, але малими темпами. Ми ще розтратили свій науково-освітній потенціал, а саме інноваційна модель розвитку дає можливість швидкого просування вперед, адже Україні слід наздоганяти не лише Західну Європу, але і своїх сусідів із Центральної Європи.

ІА "Вголос": НОВИНИ