У понеділок найвищі експерти ООН з прав людини заявили, що Росія винна у спробі вбити Олексія Навального, і закликали до міжнародного розслідування його отруєння.

Агнес Калламар, спеціальний доповідач ООН з питань вбивств, та Ірен Хан, експерт ООН з питань свободи думки та висловлювання заявила, що спроба вбити Навального була частиною шаблону нападів на критиків в країні та за кордоном і мала на меті надіслати «зловісне попередження», щоб скасувати інакомислення, передає Reuters.

Отже, Росія несе відповідальність за спробу умисного вбивства Навального.

Як відомо, Навальний захворів у Сибіру в серпні минулого року і був перевезений до Німеччини, де було знайдено докази того, що він отруївся Новичком, забороненим нервово-паралітичним агентом.

Росія заперечує будь-яку роль у його хворобі й каже, що не бачила доказів того, що його отруїли. У своїй заяві прес-секретар МЗС Марія Захарова заявила, що Росія сподівається, що втручання експертів ООН спонукає Німеччину оприлюднити дані.

Після оздоровлення протягом п’яти місяців у Німеччині 44-річний Навальний повернувся до Росії в січні. Він був заарештований після прибуття та засуджений до 2-1 / 2 років ув'язнення за порушення умовно-дострокового звільнення.

«Враховуючи неадекватну реакцію національної влади, використання забороненої хімічної зброї та очевидну структуру спроб цілеспрямованих вбивств, ми вважаємо, що в терміновому порядку слід провести міжнародне розслідування, щоб встановити факти та з'ясувати всі обставини, пов’язані з отруєнням пана Навального», – заявили експерти ООН.

«Використання »Новичка« порушує російські зобов’язання згідно з Конвенцією про хімічну зброю. Спроба вбити Навального є порушенням заборони на свавільні вбивства», – наголосили вони.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ