Про це йшлося під час дебатів на тему «Політика транскордонного співробітництва у Львівській області» сьогодні, інформує кореспондент «Вголосу».

Так, фахівці пропонують три моделі впровадження транскордонної політики у Львівській області: «Модерн» (модернізація чинних механізмів), «Структура» (всі транскордонні проекти впроваджують на базі Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» та «Кластер ТСК» (модель передбачає створення нової недержавної інституції, яка координуватиме роботу різних організацій).

Під час обговорення моделей політики транскордонного співробітництва учасники дебатів вирішили, що найоптимальнішим є кластерний підхід, оскільки в такому разі не доведеться змінювати діючих інституцій, а лише координувати їхню роботу. Водночас фахівці наголосили, що впровадити модель «Кластер ТСК» буде доволі складно, оскільки в Україні нині дуже низький рівень довіри до влади, до партнерів, а в основу роботи кластерів закладено саме довіру.

Заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак зазначив, що галузеві кластери мають дуже великий потенціал в Україні, однак потрібно створювати не територіальні, а галузеві об’єднання.

«У нашому випадку варто було б організовувати квартальний кластер-форум. На ньому можуть бути присутні всі охочі. Має бути платформа, на якій відбуваються дискусії, люди обмінюються досвідом. Потім хтось бере на себе певні зобов’язання, ми йому довіряємо і він це робить», – сказав Валерій П’ятак.

Водночас він розповів, що перспективу має і розвиток моделі політики транскордонного співробітництва під умовною назвою «Структура», оскільки він передбачає децентралізацію ресурсу та функцій.

ІА "Вголос": НОВИНИ