В Україні після зростання цін на овочі із борщового набору активно заговорили про подорожчання цукру. Про це йдеться в сюжеті програми «Сніданок з «1+1».

ЗМІ повідомляють, що вже в лютому ціна на цукор може зрости на 20%. Водночас на оптових ринках його продають дешевше, ніж торік. Переважно відпускають за 12-13 гривень за кілограм. У роздрібній мережі цифри дещо вищі. У супермаркетах цукор коштував трохи більше 11 грн, а нині 12 грн. На ринках та в малих магазинах на вагу продають за 14 грн, фасований – за 16 грн.

Продавці кажуть, що нині ажіотажу на цукор немає. Покупців навіть не лякають заголовки в Інтернеті, що ціни зростуть до 40%. Інша причина – не сезон, попит на цукор спостерігається влітку, в сезон консервації.

Вкотре розмови про суттєве зростання цін на цукор спровокував документ на сайті Мінагрополітики. Відомство запропонувало збільшити мінімальні ціни на цукор майже на 20%. Відповідно до проекту постанови, передбачається підвищення мінімальних цін на цукрові буряки до 753,04 грн/тонна (без ПДВ) та на цукор на 19% або до 10 тис. 907,61 грн/тонна (без ПДВ).

Економісти кажуть, що зростання цін на цукор на 20-30% найближчим часом не буде. Проте ціни можуть поповзти вгору на 5-7% навесні – через здорожчання цукру на зовнішніх ринках.

«Держава, відмовившись від регулювання цін на продукти, не відмовилась від регулювання цін на спирт, алкоголь та цукор. Ціна на цукор 2017 року впала на 15%, або на 2,2 грн. Через нелегальне виробництво, що зростає. Тому, коли держава не може створити ринкові умови, вона регулює. Але в Україні це завжди відбувається на користь виробників-лобістів. Від 1 вересня 2017 року до 1 вересня 2018 року уряд встановив мінімальну оптову ціна на цукор в 11 грн за кілограм», – зазначає гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Він пояснив, як повинна діяти держава під час регулювання цін.

«Якщо Кабінет міністрів дійсно хоче уникнути державного регулювання, то він повинен за прикладом ЄС укладати контракти з виробниками на купівлю цукру. Виробник, в такому випадку, гарантовано продасть продукцію за ціною, передбаченою державою. Але якщо ринкова ціна буде вищою за державну, то він може продати цукор на вільному ринку. Тоді виробники будуть мати однакові умови із споживачами. Якщо конкуренція або низький попит будуть приводити до зниження ціни на алкогольні напої або цукор, то перевагою цього будуть користуватись усі громадяни. А поки вся гра йде в ворота споживача», – наголосив Дорошенко.

Як писав «Вголос», українці платять за їжу значно більшу частину своїх доходів у порівнянні з жителями інших країн Європи, хоча ціни у нас на більшість продуктів нижчі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ