«Експертиза підручників» Міносвіти рекомендувала вилучити з підручника з української мови для старшокласників завдання про націоналізм.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю «Вголосу» розповіла письменниця та громадська діячка Лариса Ніцой.

«У підручнику з української мови старшокласникам пропонували таке завдання: у вигляді дискусії обговорити поняття націоналізму, висловити свої думки про цей термін. Як на мене, це було дуже корисне завдання. По-перше, дітям треба вчитися дискутувати. По-друге, ця тема сьогодні на часі. Натомість »експерти” зі “спецради” рекомендували вилучити те завдання, воно, мовляв, “конфронтаційне” і “занадто заполітизоване”, а натомість запропонували організувати дискусію про творчість Чехова…

Це ж повна дурня! Діти повинні вчитися обговорювати гострі теми! Діти повинні вчитися будувати дискусії довкола важливих суспільних викликів. Не можна відривати їх від нашого життя. Нехай вони розкажуть, наскільки ця тема “заполітизована” чи “непотрібна”, гарне це явище чи погане, чим український націоналізм відрізняється від націоналізму інших країн, який взагалі буває націоналізм…

Теперішні “експертні” комісії обмежують розвиток дітей ьа їхній паралельний поступ разом із поступом суспільства, а потім ми дивуємося, чому в нас громадяни такі несвідомі і взагалі не розуміють, що відбувається у державі”, - каже активістка.

За словами Лариси Ніцой, до комісій, які тестують українські підручники, входять “експерти”, навчені вилучати весь український компонент із освіти.

“Все, що занадто дише Україною, вилучають із підручників, щоб сформувати з учнів абсолютно розмиту націю — космополітичну, не спрямовану на національні традиції і бачення найважливіших питань. З дітей формують абсолютно вихолощених громадян Всесвіту, космополітів… Цього не можна робити!

Космополітичний полікультурний розвиток у Європі вже зазнав краху. І Європа це визнала! Щороку європейські країни стають все більш націоналістичними. Тепер вони піклуються передусім про свої традиції, свою мову, свою культуру. Звісно, не принижуючи інших, але в першу чергу оберігаючи своє”, — каже Лариса Ніцой.

Більше про це читайте у публікації: “Завдання Гриневич — зробити молодь космополітичною й антиукраїнською

ІА "Вголос": НОВИНИ