До такого висновку прийшли в спільному розслідуванні група «Bellingcat» і журналісти «The Insider».

«У спільному розслідуванні «The Insider» і «Bellingcat» вдалося встановити особу ключового фігуранта, розшукуваного Спільною слідчою групою у справі про збитий малайзійський «Боїнг» MH17, – це генерал-полковник Микола Федорович Ткачов, головний інспектор Центрального військового округу Росії. Те, що голос розшукуваної слідством особи ідентичний голосу генерала Ткачова, підтвердили дві незалежні експертизи», – йдеться в тексті розслідування.

Справа в тому, що на записах, які опублікували для пошуку свідків слідчі з Нідерландів, до «Дельфіна» звертаються як до Миколи Федоровича. Журналісти з’ясували з відкритих джерел, що Ткачов — єдиний серед нині живих російських генералів з цими ім’ям та по батькові.

Щоб порівняти голос Ткачова з голосом «Дельфіна» кореспондент «The Insider» сказав генералові, що хоче зробити інтерв’ю про Суворовське училище. У замітці видання приносить Ткачову вибачення за те, що його ввели в оману.

Після цього, журналісти замовили дві незалежні експертизи для порівняння голосів у США і Литві. В обох випадках експерти прийшли до висновку, що ймовірність збігу дуже висока.

Сам Ткачов заявив, що після повернення з Сирії (там він працював головним військовим радником) у 2012 році «з Єкатеринбурга нікуди не виїжджав», відповідно влітку 2014 року в Україні його не було.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в небі над селом Грабово Донецької області був збитий літак Boeing-777 «Малайзійські авіалінії», що виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур. У результаті загинули 298 осіб. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих (196 осіб) – громадяни Нідерландів.

ІА "Вголос": НОВИНИ