За оцінками експертів, на наступному тижні очікується 25,5-25,8 грн за долар на міжбанківському і на готівковому ринках, повідомляє nv.ua.

Зазначимо, що тиждень на міжбанківському валютному ринку пройшов досить динамічно, гривня була в рамках прогнозованого коридору.

Так, у понеділок курс тестував рівень у 25,4 грн за один американський долар, але не зміг закріпитися в даному діапазоні через дії НБУ. Нацбанк оголосив аукціон щодо купівлі 100 млн дол. Така дія регулятора психологічно підтримала продавців валюти – вони побачили покупця в особі НБУ та перестали знижувати котирування. Банки запропонували $51,9 млн, з яких регулятор викупив $50,9 млн. При цьому ціну відсікання НБУ поставив вищу, ніж котирування міжбанку на той момент - не вище 25,47 грн, тобто регулятор купував валюту дорожче, ніж котирування на міжбанку. Мабуть, в НБУ розраховували на значно більші обсяги, але коли цього не сталося, змушені були викупити практично все, завищивши ціну.

У вівторок на валютному міжбанку гривня змогла дещо зміцнити свої позиції. Нацбанк на ринок в форматі аукціону з викупу надлишку валюти не виходив.

У середу тренд по зміцненню гривні на міжбанку завершився. Попит на валюту перевищував пропозицію, і це позначилося на курсі. Основною причиною зростання попиту на валюту стали виплати клієнтам відшкодованого ПДВ з боку Держказначейства, що збільшило ліквідність в банківській системі та стимулювало покупки валюти з боку великих підприємств. Наявність «зайвої» гривні знизило бажання продавців-експортерів продавати залишки валютної виручки. Це призвело до зростання попиту на валюту на тлі низької пропозиції та спровокувало зростання котирувань.

За даними аналітиків, подорожчання долара має ситуативний характер, так як після свят на ринок вийде фактично подвійний обсяг обов'язкових продажів (що накопичився за 24 і 25 серпня – робочі дні в ЄС і США), що може знову розгорнути ринок в сторону зниження котирувань долара на міжбанку.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ