Перелік відповідних продуктів оприлюднила на своєму блозі лікар-дієтолог Світлана Фус.

У списку опинились такі продукти харчування:

1. Жирна морська риба та  волоські горіхи багаті протизапальними жирними кислотами, які полегшують симптоми тривожності і депресії. Особливо корисні сирі горіхи - вони більш ефективні в боротьбі з нудьгою.

2. Цільнозернові крупи - вони містять триптофан (амінокислоту, яка сприяє виробленню серотоніну і мелатоніну). Серотонін покращує настрій і розслабляє, а мелатонін регулює цикли сну.

 3. Свіжі та заморожені ягоди - завдяки наявності антиоксидантів, знижують тривожність і депресію. Крім того, в них багато вітаміну C, який знижує рівень кортизолу, що теж послаблює відчуття тривоги.

4. Молочні продукти - іноді пригнічений настрій може бути пов'язаний зі зниженням рівня цукру в крові. Не обов'язково відразу налягати на солодке. Продукти з правильним співвідношенням вуглеводів і білків здатні привести рівень цукру в норму, наприклад, несолодкий йогурт.

5. І, звичайно, гіркий шоколад - відмінний природний антидепресант. Какао міститься в шоколаді сприяє виділенню серотоніну, який покращує настрій. Але це висококалорійний продукт.  25 грамів на добу - оптимальна кількість чорного шоколаду для дорослої людини.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ