Ізраїльські науковці заявили, що 29 із 30-ти пацієнтів із середньою і важкою формою захворювання COVID-19, які отримували препарат EXO-CD24, повністю одужали протягом п’яти днів.

Як пише Daily Mail, зараз необхідні подальші випробування на людях, щоб довести, що інгаляційний препарат, розроблений як ліки для боротьби з раком яєчників, насправді працює.

Дослідження ще не порівнювало препарат із плацебо, тобто вчені не можуть точно сказати, що за швидким одужанням пацієнтів стоять саме ліки.

Однак дані показують, що в середньому хворий на коронавірус, який потребує стаціонарного лікування, проводить до трьох тижнів у ліжку.

Вчені дали 30-м пацієнтам із важким перебігом ковіду або середньої тяжкості дозу препарату.

Двадцять дев'ять показали значне поліпшення протягом трьох-п'яти днів. Неясно, чи отримували пацієнти також інші ліки та лікування.

Симптоми тридцятого пацієнта також покращилися, але поза п’ятиденним вікном, стверджують медики.

Обсяг вибірки для дослідження також був занадто низьким, щоб зробити серйозні висновки щодо ефективності препарату, тому дані не публікувалися в журналі.

Професор Надір Арбер з Інтегрованого центру профілактики раку Ічілова багато років розробляв препарат від раку яєчників, перш ніж випробовувати його на хворих на коронавірус.

EXO-CD24 приймають раз на п'ять днів і є відносно недорогим, за словами професора Арбера, але він не розкрив вартість.

Спочатку препарат був розроблений для лікування раку яєчників, перш ніж дослідники розглянули його потенціал для лікування коронавірусу. Препарат зменшує надмірну реакцію імунної системи на вірус.

Препарат використовує крихітні мішечки-носії, звані екзосомами, які переміщують матеріали між клітинами для доставки білка під назвою CD24 прямо в легені.

Професор Арбер заявив: «Навіть якщо вакцини виконують свою роботу і  якщо нових мутацій так чи інакше не буде, коронавірус залишиться з нами».

За півроку від ідеї та створення технології вдалося провести перші випробування на людях та завершити перший етап тестування.

Вчені планують провести дослідження препарату на сотнях пацієнтів і порівняти результати з плацебо.

Ізраїль оголосив, що пом'якшить заходи блокування, але збереже закритість свого міжнародного аеропорту та сухопутних кордонів після невеликого падіння поширення випадків коронавірусу.

На фоні потужної кампанії вакцинації, Ізраїль все ще реєструє щоденно 6500 нових випадків захворювання на Covid-19 проти приблизно 7000 минулого тижня.

Строгий загальнодержавний режим діє з 27 грудня.

За останніми даними, Ізраїль зареєстрував загалом понад 680 000 випадків захворювання на Covid-19, у тому числі 5020 смертей.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ