Українські морські порти за сім місяців цього року проти аналогічного періоду минулого року збільшили перевалку вантажів на 16 % - до 85,5 млн тонн, зокрема, експорт зріс більше ніж на 22 %. Про це повідомляє пресслужба АМПУ.

Лідерами за темпами зростання обсягів перевалки за підсумками семи місяців стали хлібні вантажі та руда.

Хлібні становили третину від загального обсягу вантажів у портах – 28,3 млн тонн, що майже на 35 % більше проти обсягів минулого року (на 7,3 млн тонн). Збільшення перевалки руди також майже сягнуло позначки у 30 % - її обсяг становив близько 20,2 млн тонн.

Значним – майже на 430 тис. тонн – виявилося збільшення обробки хімічних та мінеральних добрив (сипучих – на 14,5 %, фасованих – більше ніж уп’ятеро). Зберігається тенденція зростання обробки контейнерів: +91 тис. TEU (+20 %) за перші сім місяців 2019 року порівняно з аналогічним періодом 2018-го.

Основою позитивної динаміки збільшення перевалки вантажів у морських портах України, як зазначається, залишається експорт продукції українських підприємств за кордон.

За звітний період він зріс більше ніж на 22 % порівняно з аналогічним показником минулого року, тоді як імпорт дав приріст в 4,4 %, а транзит скоротився на 11,2 %.

ІА "Вголос": НОВИНИ