DT.UA пише, що за даними НБУ, оприлюдненими у жовтні 2016-го, борги екс-банків Бахматюка перед державою і кредиторами становили 37,9 млрд грн. У цю суму центробанк включав зобов'язання «Віейбі» і «Фінансової ініціативи» перед НБУ (на той момент 10,9 млрд грн), вкладниками та іншими кредиторами (21,7 млрд), а також заборгованість компаній агробарона перед держбанками (5,3 млрд грн).

«Насправді ж, якщо, крім банківських, брати до уваги ще й зовнішні борги бахматюковських компаній (за останніми оцінками, близько 1,5 млрд дол.), то сума вийде значно більше, — йдеться в статті. — Згідно заявам Гонтарєвої, борг Бахматюка з інсайдерських кредитів у портфелі банків-банкрутів досягає 28,2 млрд грн. «У «Віейбі» таких кредитів було 70%, у «Фінансової ініціативи» — 96%. Це не тільки позики «Укрлендфармингу», там величезна кількість компаній, пов'язаних з акціонером», — запевнила екс-глава НБУ. Для розуміння: список компаній, яким, за даними НБУ, видавали кредити колишні «кишенькові» банки агробарона, займає 21 сторінку».

Оглядачі підкреслюють, що зовні все можна було б сприймати таким чином, що боротьба між Гонтарєвою і Бахматюком завершилася бойовою нічиєю. Якби де-факто це не означало, що програли держава і платники податків. І, швидше за все, доведеться фіксувати програш, якщо держчиновники знову погодяться на «реструктуризаційну схему».

ІА "Вголос": НОВИНИ