Про це сьогодні, 15 серпня, розповів колишній в’язень Керченської виправної колонії №2 Мурад Алієв прес-конференції в Києві, передає УНІАН.

«Найстрашніше почалось, коли до колонії приїхало п’ятеро співробітників з Омську. Саме вони зустрічали новоприбулих - били, знущались над ними, роздягали, навіть взяли деяких в’язнів собі на допомогу, які лякали новоприбулих ізолятором, забирали в них речі та забороняли розповідати про те, що відбувається. Деяких засуджених співробітники колонії навіть ґвалтували дерев’яними битами», - зазначив він.

За словами Алієва, якого було засуджено за сфабрикованою справою, у колонії він проводив правозахисну роботу, намагався допомогти іншим в’язням: звертався до адміністрації колонії, писав заяви до прокуратури, але в результаті отримував лише листи про те, що жодних порушень не знайдено.

«Єдиний плюс, що після приїзду прокуратури на декілька тижнів вони трохи заспокоювались. Наші родичі зі свого боку теж нічого зробити не могли з тим, що до нас ставились як до тварин. Нас стали часто відправляти до ізолятору, щоб змусити нас перестати чинити опір системі: катували струмом, душили, били так, щоб не було побоїв видно, лякали, що додадуть термін. Єдине, чого вдалося нам домогтись, щоб поїхали омські «кати». Але на їхнє місце приїхали нові і все почалося з початку», - розповів він.

Також Алієв відзначив, що згодом проти нього відкрили ще одну справу - за ст. 280 Кримінального кодексу РФ (заклик до екстремізму), адвокат зміг домогтись для нього домашнього арешту.

«Я приїхав на одне з засідань і зрозумів, що треба тікати, адже якщо мене затримають на кордоні, то можуть додати лише два роки, а якщо ні, то я врятуюсь. Мені пощастило і я перебрався до України», - резюмував Алієв.

До слова, з початку анексії Криму зафіксовано 181 випадок негуманного поводження з жителями окупованого півострову. За даними громадських активістів, 55 випадків з них – тортури.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ