Все йде до того, що електрика для населення стане дорожчою.

Як тільки потеплішало український уряд поступово підводить споживачів до думки, що вартість кіловата енергії не може залишатися на довоєнному рівні. Мовляв, вартість одного кіловата щонайменше в чотири рази вища і сьогоднішня ціна електрики змушує уряд дотувати споживання енергії щорічно на 140 млрд. грн. 

Як тільки завершиться опалювальний сезон і споживачам психологічно буде легше сприйняти здорожчання кіловатів через потепління і зменшення споживання енергії, уряд збирається підняти ціни на світло.

Про ймовірне подорожчання електрики пише “Главком” з посиланням на радника прем’єр-міністра України Юрія Бойка.

Урядовець зазначив, що нинішня система тарифів на електроенергію є неправильною. «Сьогодні тариф для побутових споживачів приблизно в чотири рази нижчий за реальну ціну енергії. І, підтримуючи цей тариф, держава дотує кожну кіловат-годину незалежно від рівня доходів усіх споживачів», – наголосив Бойко.

Які суми побачимо у платіжках

Зараз домогосподарства, які споживають на місяць до 250 кВт·год (включно), платять за електроенергію за тарифом 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт·год, а ті, які споживають понад це – за тарифом 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт·год.

За споживання 250 кВт год виходило приблизно 360 грн. Після подорожчання розмір платіжки за ці ж самі кіловати буде в межах 720 грн. 

У середньому платіжка за електроенергію в Україні у 2023 році може зрости з нинішніх 240 грн на місяць до 470 грн (за тарифу 2,8 грн/кВт год) або приблизно до 840 грн (за ринковим ціноутворенням).

Підвищення тарифу розглянуть вже у квітні

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що питання підвищення тарифів можуть розглянути після завершення опалювального сезону (зазвичай це початок – середина квітня): «Якщо тарифи й переглядатимуть, то тільки після завершення опалювального сезону, і підвищення може бути лише диверсифікованим, тобто залежно від споживання кожного домогосподарства».

З-поміж обґрунтувань причин – необхідність подолати наслідки енергетичного терору росіян. Крім того, нині низькі тарифи на електроенергію для населення забезпечував спеціальний механізм – покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на учасників ринку електричної енергії. Згідно з правилами ПСО, кошти на компенсацію низьких тарифів для населення мають виділяти держкомпанії «Енергоатом» і «Укргідроенерго», реалізуючи свою електроенергію за ринковими цінами. Але вони зараз не мають таких доходів.

Щоправда, за останні дні “Укренерго” звітується про те, що кількість енергії, що вироблена в системі, цілком достатня для функціонування і навіть з’являється невеликий надлишок для її імпортування.

«Вголос» писав про ДТП скутера

На Львівщині неповнолітній скутерист збив неповнолітню дівчинку

ІА "Вголос": НОВИНИ