Відомий винахідник і новатор із Польщі Міхал Боніковскі запропонував використовувати енергію повітря для зарядки акумуляторів спеціальних електролітаків.

Як повідомив сам винахідник, проект отримав назву Eather One.

Боніковскі є прихильником революційних нововведень в авіації та розробив концепцію електролітаків, які заряджаються від повітря.

Основна проблема в електричної авіації – вага батареї. Однак Боніковскі пояснює, що повітря само по собі повне електрики, яке створюється тертям при руху літака. Винахідник пропонує встановити в крилах замість паливних баків трибоелектричні наногенератори. Використовуючи вібрації конструкції і тертя, створювані вигином крил під час польоту, вони будуть генерувати енергію, необхідну для живлення декількох електродвигунів невеликого розміру.

Сам Eather One виглядає як звичайний літак, якщо не брати до уваги наногенератор в конструкції його крил. Статична енергія стікає з корпусу протягом польоту, а механічна енергія перетворюється в електричну.

Боніковскі впевнений, що тертя об повітря може бути тим самим джерелом чистої енергії, яка дозволить зменшити вуглецевий слід від авіації.

Читайте більше актуальних новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ