Вейпинг (паління електронних сигарет) став дуже популярним видом куріння останніми роками. Його популярність полягає в тому, що він нібито завдає менше шкоди здоров'ю і, до того ж, це смачніше, ароматніше і зручніше для паління в деяких приміщеннях (вдома, у друзів, у машині тощо). Основне завдання електронної цигарки, за словами виробників, це допомогти всім бажаючим у боротьбі зі залежністю від нікотину. Проте, чи справді це настільки безпечно?

Як працює електронна сигарета і як це шкодить здоров'ю?

В електронній сигареті вбудований невеликий циліндр, який заповнюється в'язкою рідиною — нікотином, іншими хімічними речовинами (формальдегід і свинець) та ароматними добавками. На виході циліндра вбудований спеціальний нагрівач, що перетворює рідину в пару. Відсутність різкого нікотинового запаху у електронних цигарок не означає, що вони не містять нікотину — майже всі електронні сигарети його містять. До того ж, речовини, які виділяє електронна сигарета, також погіршують якість повітря в приміщенні, хоч і аромат, що залишається, свідчить начебто про зворотнє. Також повітря особливо шкідливе для маленьких дітей. До речі, різка відмова від вейпингу буде такою ж трудністю для курця, як і відмова від цигарок — про це виробники, звісно ж, замовчують.

Рак порожнини рота: вейпинг піднімає статистику

Статистика смертей від раку ротової порожнини у всьому світі вражає — сотні тисяч пацієнтів помирають у віці до 60-ти років просто тому, що курили (неважливо — традиційні чи електронні цигарки). Щорічно до цього числа додаються більше молоді,бо пропаганда вейпингу активно поширена серед підлітків. Рак ротової порожнини проявляється у вигляді таких ознак:
  • поява біло-рожевих виразок на слизовій оболонці і губах, які не гояться (у цьому різниця між стоматитом і раком: стоматитні виразки зникають самі по собі через 1...2 тижні, ракові ж залишаються);
  • постійний біль у горлі або охриплість;
  • оніміння або набряклість в діляці губ.

Лікування і профілактика раку ротової порожнини

На ранніх стадіях найкращим способом лікування є повна відмова від паління і медикаментозне лікування. Найкращою профілактикою раку порожнини рота є регулярна перевірка у дантиста, якщо ви продовжуєте курити. Для цього існує спеціальне обладнання та спеціальні лабораторні тести, проте це не означає, що можна ризикувати до останнього моменту, аж доки рак нарешті не з'явиться. У стоматологічній клініці «СкайКлінік» проводять безкоштовні консультації з індивідуальної гігієни рота для дорослих, підлітків і дітей. Якщо ви курите, вам буде корисно дізнатися про лікування та профілактику ротової порожнини під мікроскопом — за допомогою мікроскопа безліч захворювань, в т. ч. ракові, виявляють ще на ранніх стадіях:

Запис на прийом проводиться онлайн або ж за телефоном (контактну інформацію ви знайдете на сторінці реєстрації). Усі фахівці клініки мають ліцензії на використання цього цифрового діагностичного устаткування. Клініка працює без вихідних!

От і все. Бережіть себе і будьте здорові!

ІА "Вголос": НОВИНИ