«Процедура державних закупівель має стати прозорою та ефективною», – цитує главу держави його прес-служба.

Порошенко наголосив на необхідності рішучих та невідкладних кроків, адже сфера державних закупівель донедавна була однією з найбільш корумпованих у державі.

Глава держави відзначив недостатню прозорість та брак реальної конкуренції, а також надмірну кількість паперів, які доводиться складати учасникам закупівель. «Коли кожна тендерна процедура, а це десь 25 тисяч тендерних комітетів щороку, матеріалізується в сотні аркушів різноманітних документів, там не те що громадськість не розбереться, там чорт ногу зламає», – сказав Президент. «Процедури в паперовому вигляді є джерелом неефективності та корупції. Запровадження електронних закупівель є дуже простий, ефективний і зрозумілий крок з подолання корупції», – наголосив Президент.

За підсумками обговорення цього питання на Нацраді глава держави готовий подати на розгляд парламенту як невідкладний законопроект про електронні закупівлі.

Президент відзначив, що при реформуванні системи державних закупівель не варто винаходити велосипед – існують директиви Європейського Союзу, Угода про асоціацію з ЄС, інструкції Світового банку, є принципи і правила Європейського банку реконструкції та розвитку, антикорупційні стандарти. «Нам треба найскоріше, до кінця поточного року, пройти процедуру приєднання до Угоди про урядові закупівлі та долучитись до 43 країн, які вже працюють за нею. Це буде нашим сигналом, що Україна вже здійснила конкретні антикорупційні кроки», – сказав Порошенко.

ІА "Вголос": НОВИНИ