Така вимога випливає із Закону України «Про публічні закупівлі», який було прийнято 25 грудня 2015 року. Про результати річного функціонування системи публічних електронних закупівель ProZorro розповіла керівник торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua Оксана Ферчук на зустрічі із журналістами регіональних СМІ у Києві, повідомляє кореспондент «Вголосу».

За її словами, за час роботи ProZorro (тестовий і обов'язковий період разом становлять близько 2,5 років) замовники з усіх регіонів України провели в системі майже 540 тис. закупівель. При цьому 75 відсотків (395 тис.) з них припало на останній, обов'язковий рік. А ось показник економії за 12 місяців  - із серпня по серпень - склав 24,7 млрд грн або майже 90% від загальної цифри за весь час. Адже якщо у торгах беруть участь кілька фірм, то вони понижуть вартість своєї послуги чи товару, щоб виграти тендер, що його оголосила державна установа. Найбільшим попитом у цих торгах користувалася продукти харчування і напої. Для їх придбання за рік було оголошено понад 55 тис. тендерів.

Львівська область знаходиться на шостому місці серед усіх регіонів  України за кількістю оголошених за рік торгів. Із серпня 2016 р. по серпень 2017 р. у Львівській області було оголошено 18,4 тис. тендерів. Їх очікувана вартість склала 29,6 млрд грн. При цьому регіону вдалося досягти економії бюджетних коштів у розмірі 1,13 млрд грн.

У Львівській області за рік закупівлі проводили 1,12 тис. держзамовників. Найактивнішим із них виявилася Регіональна філія «Львівська залізниця» ПАТ Укрзаліниця - оголосила 1640 торгів. Участь у закупівлях у нашій області взяли 6,55 тис. компаній і підприємців. А найуспішнішим постачальником стало  ПП «Галбізнес Груп», яке подало 218 переможних пропозицій.

Державні структури Львівщини купували найчастіше продукти харчування та напої - для цього було оголошено 2,89 тис. торгів. А ось найдорожчу закупівлю провела Служба автомобільних доріг регіону. За 796 млн грн  в області було проведено поточний ремонт автодороги М-06 Київ – Чоп.

Окрім ProZorro, Львів відзначився й у іншій електронній ситсемі. Так, 2-го серпня Львівська міська рада підписала Декларацію про приєднання міста до ProZorro.Продажі. ProZorro.Продажі – система державних електронних торгів, створена за ініціативи Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Transparency International Україна, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного банку України та електронних майданчиків-учасників ProZorro. Побудована на цінностях та принципах ProZorro. Перебуває у стадії пілоту. У ProZorro.Продажі акредитовані 40 майданчиків.

Держава успішно реалізує також свої активи через ProZorro.Продажі. Спочатку система створювалася як механізм продажу майна Фонду гарантування вкладів. У кінці березня 2017 року проект розширився, й у ProZorro.Продажі зайшли перші активи держпідприємств, а 8-го серпня цього року в системі були опубліковані перші лоти з продажу прав оренди.

За 10 місяців роботи в системі реалізовано активів майже на 2,79 млрд грн. А вартість виставленого на продаж майна сягає 320,10 млрд грн.

Цьогоріч система ProZorro.Продажі стала одним із найкращих антикорупційних стартапів світу, здобувши перемогу у фіналі конкурсу CitiT4IChallenge.

ІА "Вголос": НОВИНИ