ДП «НАЕК «Енергоатом» уже двічі відмінив тендери щодо виготовлення дослідної партії запасних частин для ремонту дизель-генератора 78Г на очікувану суму 23,15 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», передають Наші гроші.

Атомники хотіли замовити дослідну партію із 33 найменувань запчастин до російського дизель-генератора 78Г, який використовується на більшості атомних електростанцій України у якості резервної електростанції на випадок раптового знеструмлення АЕС.

Спершу «Енергоатом» оприлюднив лише креслення запчастин, виконані його ВП «КБ «Атомприлад». Вони містили посилання на ТУ У 28.1-37147787-069:2017, які планували надати переможцю тендера лише після укладення договору. Однак фірма «Raido Trading» (Латвія) через АМКУ домоглася публікації техумов, розроблених «Атомприладом».

За умовами тендерної документації, учасники мали підтвердити довільними довідками наявність у них обладнання і матеріально-технічної бази, необхідних для надання послуг, та працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід.

Перший тендер «Енергоатом» оголосив ще восени, на нього подали заявки фірма «Nordetanolis» (Литва) і ТДВ «Бориславский завод «Рема». Однак зрештою литовську компанію не допустили до торгів через відсутність власного обладнання, виробничих потужностей і працівників відповідної кваліфікації. Тому тендер було відмінено.

Другу спробу «Енергоатом» зробив взимку. Цього разу було подано три заявки. Крім згаданих фірм, пропозицію подало також ТОВ «Мотортех». Однак «Nordetanolis» та «Мотортех» знову не допустили до торгів через претензії до наявності власного виробництва. Литовська фірма повідомила, що робитиме запчастини у кооперації з «Adriadiesel d.d.»  (Хорватія), а також не зобов’язалася пройти оцінку постачальника.

«Мотортеху» закинули відсутність обладнання із механічної та термічної обробки, потрібного для надання послуг, і фахівців із механічної та термічної обробки.

Після допущення єдиної компанії тендери довелось відмінити через нестачу учасників.

Даних про оголошення нової процедури закупівлі у «Прозорро» немає. Отже, вже півроку «Енергоатом» не може замовити виготовлення в Україні запчастин для дизель-генераторів виробництва ленінградського заводу «Русский дизель». Вони встановлені на українських АЕС за часів СРСР, і потребують планового ремонту, для якого й призначені запчастини.

Після Майдану керівництво «Енергоатома» спробувало налагодити випуск необхідних запчастин в Україні. Однак СБУ порушило кримінальну справу проти представників «Енергоатому» і компаній, причетних до розробки. Також представники спецслужби наполягали на закупівлях саме російських запчастин. Тому держкомпанія продовжила закуповувати через фірми «Nordetanolis» і «Raido Trading» запчастини, які поставлялись із самої Росії або через хорватське підприємство за цінами, завищеним у кілька разів.

Нині ж, відмінивши торги щодо виготовлення українських запчастин за власною конструкторською документацією, «Енергоатом» продовжить закупівлю російських.

ІА "Вголос": НОВИНИ