ДП «НАЕК «Енергоатом» 27 грудня уклало угоду з ПАТ «Турбоатом» про закупівлю частин турбін на 506,14 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», пишуть Наші гроші.

До квітня 2020 року «Турбоатом» поставить робочі лопатки та комплектуючі власного виробництва до турбіни К-1000-60/3000 виробництва ВАТ «Силові машини» (Росія) для енергоблоків №1-2 Хмельницької АЕС та енергоблоку №4 Рівненської АЕС.

Більшість коштів, а саме 475,60 млн грн. піде на ліві та праві робочі лопатки по 431 тис грн. У червні ХАЕС купувала їх у «Турбоатома» трохи дорожче – по 440 тис грн.

Раніше у грудні «Турбоатом» замовив компанії «C*Blade S.p.a.forging & Manufacturing» (Італія) штамповані титанові заготовки для виготовлення таких лопаток по 4 300 євро, або 136 тис грн. без ПДВ. З урахуванням податку це майже  втричі дешевше від уже оброблених «Турбоатомом» готових лопаток, придбаних нині «Енергоатомом».

Замовник сам перевозитиме оплачений авансом товар із Харкова у Нетішин і Вараш.

Закупівлю провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції. В обґрунтуванні сказано, що «Турбоатом» розробив оригінальну конструкцію лопаток, ставши єдиним їх виробником в Україні. Також замовник пише, що «Турбоатом» виконав технічну підготовку виробництва і виготовив технологічні диски для проведення контрольних операцій зі збирання ступені, що забезпечує мінімальні трудовитрати при виконанні цієї роботи на станції, скорочення часу монтажу та зменшення тривалості ремонту блоку. Завод гарантує визначений у технічних умовах ресурс роботи лопаток у 160 тис годин та має досвід їх постачання для АЕС без зауважень до експлуатації.

Директором державного «Турбоатому» є Віктор Субботін, власник «Мегабанку», екс-«регіонал», який у 2015 році балотувався до Харківської облради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

«Енергоатом» очолює Юрій Недашковський, близький до екс-нардепа Миколи Мартиненка.

ІА "Вголос": НОВИНИ