Vicodin, Oxycontin – це не лише потужні знеболювальні, а й чи не найбільш розповсюджені наркотичні медпрепарати у США. Вони містять опіоїди, а отже викликають психологічну та фізичну залежність, інформує «Голос Америки».

За останні 20 років американські лікарі почали виписувати їх у чотири рази частіше.

«Опіоїдна епідемія зростає дуже стрімко, – розповідає професор Єльської школи медицини Джулі Ґейтер. – Вона почалась у середині 1990-х, коли лікарів заохочували виписувати такі ліки проти хронічного болю. У 2014 році зловживання такими препаратами забрало 19 тисяч життів».

Однією з найвідоміших жертв передозування такими ліками був відомий співак Принц, який помер у квітні. Загалом у Центрі з контролю та запобігання хвороб кажуть: у США з цієї ж причини помирають 48 людей – щодня. Нове дослідження свідчить: за останні 16 років через отруєння ліками з наркотичними речовинами – шпиталізували 13 тисяч дітей. Такі факти наведені у статті в «Журналі Американської медичної асоціації» – найпопулярнішому фаховому виданні у світі.

За словами доктора Єльської школи медицини Діпри Каменґи, із 1997 року цей показник подвоївся. «Найвища кількість ушпиталених – це підлітки 15-19 років. А от серед дітей від 1 до 4 років ми спостерігаємо найшвидше зростання кількості таких випадків», – каже вона.

Єдиний спосіб змінити тенденцію – змусити медиків виписувати такі ліки рідше. А ще надійніше їх пакувати й утилізувати. Каменґа підкреслює: «Ми повинні говорити про те, як удосконалити систему охорони здоров’я, попередити неправильне використання та зловживання опіоїдами. Але наше основне завдання – захистити від цієї епідемії наших дітей».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ