Про це розповіла директор ДЗ «Український центр контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України» Любов Некрасова під час брифінгу сьогодні, посилаючись на дані англійських учених, інформує кореспондент «Вголосу».

За словами фахівця, вірус H1N1 змінив свою антигенну структуру. Вперше таку зміну було зафіксовано в США в серпні минулого року. Потім змінений вірус зафіксували в Саудівській Аравії, Ірані та Англії. Також у багатьох країнах Європи, Японії, США та Австралії реєструють зміни в ДНК чи РНК вірусу H1N1. Любов Некрасова пояснила, що точкові зміни, які фіксують в антигенній структурі вірусу, спричиняють його агресивний характер.

«2012 року, до прикладу, в Україні було тільки два випадки смерті від грипу. Тоді він був майже неактивний. Циркуляція грипу була такою низькою, що він просто осів у дихальних шляхах певних людей і чекав можливості «запрацювати» на повну силу. Цього року така можливість з’явилася в Україні», – сказала Некрасова.

«H1N1 належить до тієї категорії вірусів, які викликають пандемії та епідемії, а антигенну зміну в цьому вірусі передбачити неможливо. Нині в Україні є вірус H1N1, який має точкові мутації, які спричинятимуть появу штамів із новою антигенною структурою і водночас зі спорідненістю з батьківською структурою. Тобто маємо старий вірус із новими властивостями, які викликають патогенність у хворих», – пояснила вона.

Фахівець наголосила, що ліки від грипу важливо вживати в перші два дні.

«Вірус є внутрішньоклітинним паразитом, який перебуває у дихальних шляхах. Усі антивірусні препарати можуть бути ефективними, коли грип починає репродукцію. На третю добу вірус розриває клітину й потрапляє у кров. Після цього жодні ліки вже не мають терапевтичного ефекту й потрібні додаткові заходи», – сказала Любов Некрасова.

Як писав «Вголос», в Україні є 51 підтверджений випадок смерті від грипу. 

ІА "Вголос": НОВИНИ