Про це йшлося під час прес-конференції на тему «Проведення ЗНО у червні-липні 2015 року та надання інформації про результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури» сьогодні, повідомляє кореспондент «Вголосу».

Директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк розповіла, що регламентна комісія центру подала до Українського центру оцінювання якості освіти клопотання про анулювання результатів 76 учасників, з них 59 – за порушення процедури зовнішнього незалежного оцінювання.

За словами Лариси Середяк, ті абітурієнти, які з поважних причин не брали участі в тестуванні з української мови 24 квітня, напишуть ЗНО з цього предмета на додатковій сесії 9 червня.

«Оскільки державна підсумкова атестація цього року є у формі зовнішнього незалежного оцінювання, то ті випускники шкіл, які писатимуть ДПА на додатковій сесії ЗНО, не отримають атестати до 1 червня, бо у школах чекатимуть на результат ДПА з Українського центру оцінювання якості освіти», – сказала Лариса Середяк.

Водночас начальник відділу загальної середньої та дошкільної освіти департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Ірина Сислюк зазначила, що з 22 до 28 травня для випускників 11 класів триватиме державна підсумкова атестація із двох предметів.

«У період з 22 до 28 травня деякі учні можуть скласти ДПА з української мови у своїх навчальних закладах. Наказом Міністерства освіти визначено цю категорію учнів – це люди, які з певних причин не з’явилися на ЗНО 24 квітня. Серед причин – серйозна хвороба, смерть рідних чи участь у міжнародних змаганнях», –  сказала Ірина Сислюк.

«Також є категорія абітурієнтів, які порушили дисципліну зовнішнього незалежного оцінювання і яким не дозволили продовжувати писати тести, тобто їх було відсторонено від ЗНО. Міністерство освіти не заперечує, щоб ці учні написали державну підсумкову атестацію в навчальних закладах. Вони вже й так будуть покарані тим, що не матимуть сертифіката ЗНО і не зможуть вступити у вищі навчальні заклади цього року, тож немає сенсу карати їх двічі», – додала вона.

Щоб написати ДПА з української мови в навчальному закладі, потрібна заява учня чи батьків та рішення педагогічної ради ЗНЗ. Завдання державної підсумкової атестації у цьому випадку розроблятиме навчальний заклад.

Також ДПА у школі можуть написати ті, кому бути учасниками ЗНО не дозволяють релігійні переконання.

Як писав «Вголос», на думку директора УЦОЯО Ігоря Лікарчука, наступного року державна підсумкова атестація у форматі ЗНО може відбуватися відразу із трьох предметів. 

ІА "Вголос": НОВИНИ