Науковці з університету Нотр-Дам в США провели дослідження, у результаті якого з'ясували, що чоловіки з низьким рівнем тестостерону більше піклуються про своїх дітей, аніж особи чоловічої статі з високим показником цього гормону.

Про це пише журнал Hormones and Behavior.

У дослідженні науковців США взяли участь 300 чоловіків, які щойно стали батьками (серед них були як ті, що стали батьками вперше, так і ті, у кого вже були діти).

Так, було встановлено, що найчастіше брали новонароджену дитину на руках і більше про неї дбали ті чоловіки, у крові яких було зафіксовано особливо велику кількість стресового гормону кортизолу і вкрай низьку - тестостерону. Ця закономірність зберігалася щонайменше упродовж 3-х місяців після народження малюків.

За словами вчених, дуже високий рівень тестостерону не дозволяє чоловікові турбуватися про немовля «по-жіночому», тобто оберігати, піклуватися, тримати на руках немовля. Кортизол, навпаки, спонукає турбуватися за потомство.

Вчені відзначають, що це перше дослідження, коли наука вивчає гормональну перебудову саме у чоловіків після появи на світ дітей, зазвичай дослідників цікавлять гормони матерів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ