Про це пише BBC.

Деякі начальники навіть вдають, що засинають, аби підслуховувати розмови необачних працівників - а працівники жартома кажуть щось необачне, розігруючи їх.

Фахівці пояснили, що організм людини живе згідно з циркадними ритмами – денними коливаннями рівня гормонів у крові, від яких залежить «біологічний годинник».

За сон відповідає мелатонін. Коли вміст цієї речовини у крові підвищується, то людина засинає. Коли на людину падає сонячне світло – мелатоніну стає менше і людина прокидається.

«Сон - це санітар мозку, що очищує його від метаболічного сміття й токсинів», - пояснює фахівець зі сну Наталі Даутович з Національного фонду проблем сну (США). Саме тому людина має спати по 7-9 годин щоночі.

«Чим більше ми не досипаємо, тим менше помічаємо, як погано це впливає на нашу продуктивність», - каже доктор Даутович.

Читати перед сном у ліжку – погана звичка. Проблема в тому, що екрани телефонів випромінюють набагато холодніше світло, ніж електричні лампочки. Світло схоже на денне і тому може понижувати рівень мелатоніну й позбавляти людину сну.

У мозку формується асоціація між спальнею і телефоном, а в широкому сенсі, вашим робочим і соціальним життям. Це тягне за собою інші недоречні біохімічні реакції, наприклад, викид «гормону стрессу» кортизолу.

Тож, як краще спати на роботі:

- Спитайте дозволу в начальника!

- Спіть у природний для цього пообідній час, зазвичай о другій-четвертій годині дня

- Знайдіть для цього тихе й усамітнене місце (якщо ви спатимете на лавці в парку, вас може розбудити поліція, прийнявши за безхатченка!)

- Спіть не більше 20 хвилин, аби уникнути дезорієнтації, що буває внаслідок глибокого сну; дайте собі ще 10 хвилин, щоб прийти до тями

- Якщо такого короткого сну вам не вистачає, внесіть у світ графік найменший повний цикл сну – 90 хвилин.

-

 

ІА "Вголос": НОВИНИ