Про це повідомляє ye.ua

Серед симптомів, які можуть свідчити про отруєння, нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. За таких ознак потрібно негайно викликати «швидку».

Щоб запобігти отруєння грибами, фахівець Держпродспоживслужби рекомендує дотримуватися простих правил, які можуть врятувати здоров’я та навіть життя.

Не збирайте грибів:
- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових закинутих зонах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою.

Також не куштуйте сирі гриби на смак. Уважно перевіряйте вдома зібрані гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте. Не пригощайте в жодному разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

А ще фахівці попереджають, що під час вживання в їжу грибів, в жодному разі не можна приймати алкоголь. Адже деякі гриби (наприклад, зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. А у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

А також в жодному випадку не довіряйте таким помилковим тлумаченням, на кшталт: «черв’яки й равлики не чіпають отруйних грибів», «опущена у відвар грибів срібна ложка чи монета темніє, якщо в каструлі є отруйні гриби» або ж «цибулина сіріє, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні». Усе це неправда, каже фахівець.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ