Про це повідомила прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

«Ми ніколи не перестанемо змагатися за нашу мову, як за нашу свободу, самостійність і незалежність. Нині покоління наших попередників – українських титанів, яке жило у надзвичайно складні часи, передає нам свою силу, щоби ми пережили ці падлючі часи фарисейства, лукавства, лицемірства – часи втрати гідности і гордости. Адже нація, яка не вважає себе пупом своєї землі, насправді не має жодної перспективи. Нація, яка вважає, що мова – вторинний чинник, просто не є нацією, а є охлосом». Про це 13 грудня 2016 року, виступаючи біля Конституційного Суду України перед початком засідання у справі про антиконституційність мовного закону Ківалова-Коліснічєнка, заявила відомий мовознавець, народний депутат України VII скликання Ірина Фаріон.

Націоналістка закликала учасників пікетування КС, усе українське суспільство згадати геніяльного мовознавця Бодуена де Куртене, який казав, що мова – це перший і останній бастіон захисту держави: «Наші найкращі кулі, які роздирають ізсередини і вбивають насмерть ворога так, що він ніколи не здійметься через свої наступні покоління, називаються словом «мова». Треба перестати сентименталити на цю тему і малювати дівчаток у вишиванках та віночках із заліпленим ротом. Ні! Ця мова – у латах і обладунках – сильна і наступальна!».

Свободівка також нагадала: свого часу Іван Огієнко казав, що українці зробили культ із Шевченка, але не зробили культу з мови.

«Маємо вийти з фази сентименталу і розповідей, яка наша мова милозвучна й солов’їна. Яке це все має значення, якщо народ не вміє агресивно, самодостатньо і вперто наступати, а не захищатися своєю мовою? Ставаймо з нації-жертви нацією-месником! Маємо сприймати цю війну винятково як національно-визвольну, тоді визволимося і не говоритимемо, що нам хтось закриває рота. Ми маємо закрити рота нашому ворогові у всіх значеннях цього слова!» – зазначила Ірина Фаріон.

-

 

ІА "Вголос": НОВИНИ