Днями у медіа сповістили: Facebook ще місяць тому заблокував в Україні десятки профілів, орієнтованих на українську аудиторію. Що цікаво: частину з них пов’язують із партією «ЄС».

Не пробачив Facebook використання фейкових акаунтів людям, які модерували сторінки і писали в групах, найменованих за назвами міст в Україні.

Мережа також поширювала контент з офіційних сторінок політичних партій і політиків, ставила лайки і коментувала під текстами інших людей, «щоб показати їх популярнішими, ніж вони є насправді». При цьому писала схвальні коментарі про партію «ЄС», її кандидатів, експрезидента Петра Порошенка і критику чинного гаранта Володимира Зеленського.

Частину цього контенту оцінили як неправдиву.

«Вголос» запитав у експертів, чи справедливо частину «ботоферми Порошенка» «прикрили» і чи позначиться це на його підтримці у мережі.

Олександр Кочетков, політичний аналітик:

Їх справедливо закрили, адже порушували правила мережі, тим більше, що ці акаунти не є дійсними, а задіяні у неї лише заради розповсюдження конкретної інформації. І у розробників цієї мережі ботів претензій бути не може.

Загалом боти і вся ця система з’явилися у професійному сенсі та з єдиним інформаційним ядром у 2015 році. Зараз же вирахувати таку мережу досить просто – було би бажання «Фейсбуку». Видає взаємна кореляція між різними акаунтами, які поширюють пости з конкретної сторінки.

У таких мереж загалом два завдання: повна підтримка замовника та  паплюження усіх, кого вони на цей момент вважають ворогами чи супротивниками. А вищезгадана ботоферма всіляко підтримувала Порошенка і критикувала Зеленського і все, що з ним пов’язане.

У того ж Порошенка є щонайменше три незалежні мережі, які працюють на нього і його підтримку, тому закриття частини акаунтів не вплине на загальну ситуацію, адже ті, що створювали такі мережі, теж не дурні. Тому нічого не змінилося, люди, які працювали на цю мережу, просто перейдуть на іншу. До слова, вони мають від 3 до 10 інших варіантів подібних мереж з іншими акаунтами – і все продовжує працювати, бо закрили лише певну частину.

До речі, зазвичай така мережа налічує від 100 до 300 акаунтів. Якщо вибори чи якесь політичне напруження, таку мережу розширюють. Усе залежить від того, скільки грошей у це вкладає замовник. Під час президентських виборів на окрему мережу на місяць витрачали від 10  до 30 тисяч доларів. Це включно з тими, хто продукує контент, який треба розповсюджувати. А скільки вкрали з цього – мінімум 30%.

Тарас Загородній, політтехнолог:

У мене є підозра, що хтось взяв бюджет на просування цих мереж, половину розікрав і в результаті отримати, що отримали. Одна людина просто вела декілька акаунтів і, можливо, на декілька регіонів. І, звичайно, що з точки зору «Фейсбуку» це не є природною активністю.

Я глянув на претензії «Фейсбуку», він десь рік-два тому почав активно виявляти ботів. А під ботами він має на увазі людей, які ведуть один і більше акаунтів з однієї IP-адреси, нейромережа «Фейсбуку» це все активно виявляє. От і у цьому випадку звела це все разом і з’ясувала, що одна людина сидить і постить інформацію. Якби у них було більше справжніх людей, які проявляють справжню активність, то ризиків «піти у небуття» було би менше. А так хтось просто зекономив бюджет.

Хоча ця ситуація жодним чином не вплине загальну соцмедійну ситуацію Порошенка.

Анатолій Гриценко, політик:

Порошенко вкинув на брудну кампанію у мережах десятки мільйонів доларів

Під час виборів-2019 Порошенко вкинув на брудну кампанію проти мене в тих самих мережах десятки мільйонів доларів (один ботопост вартував тоді йому $50 тисяч, про що адміністрація Facebook повідомила вже після виборів), всі наші зусилля, з фактами і заявами адвокатів, аби зупинити мережевий бруд, не дали результату. Ні у Facebook, ні через Google. Рекламні гроші для них були важливішими відвертої брехні, провокацій і фейків. Напевно так само, з грошовими «аргументами», за скаргою одного з олігархічних каналів тоді ж було заблоковано (фактично, знищено) мій Youtube-канал, з близько сотні відеофайлів за кілька років. І нічого не вдієш.

Інше важливіше - як бачимо на прикладі навіть Трампа, Світова Матриця, яка володіє зараз не лише нашими з Вами акаунтами, переписками, відеофайлами, колекціями родинних фото, важливими документами, рахунками в банках, - без перебільшення, володіє нашим життям, - може одним кліком клавіші менеджера стерти все це, обнулити, знищити. І що важливо - без жодного судового рішення, без публічності, без апеляції й без жодної можливості захисту наших з Вами прав. Не всі це ще усвідомили, але це - дійсно страшно!

Ярослав Макітра, політтехнолог:

З публічного релізу видно, що не лише закрили акаунти ботів чи фейкові сторінки, а й тих, хто ними управляв: так багато відомих людей в нашій країні  позбулися своїх сторінок у «Фейсбуці». Аргумент - «розганяли» неперевірену інформацію.

І це таки вдарило по «Фейсбук-імперії» Порошенка – однозначно. І це добре видно на прикладі того, як багато зараз більш-менш відомих блогерів у «Фейсбуці», які орієнтовані на штаб Порошенка, активно цю тему розкручують і пишуть: «Я - не бот і я підтримую Порошенка», ще й захищають тих, чиї акаунти видалили (серед них – і Марія Мадзігон), свідчить про те, що це болюче вдарило по команді Порошенка, адже це певний репутаційний удар.

Та й якщо проаналізувати весь український сегмент «Фейсбуку», то підтримка в ньому Порошенка навіть близько не є пропорційною до електоральної. Можливо, саме завдяки оцій ботофермі та прийомах і накрученні і вдалось таку підтримку отримати у соцмережі.

Так, створювали незалежні групи, які потім переорієнтовували на політично спрямовані, закидавши туди політичну пропаганду. При цьому саме у штабу  Порошенка найагресивніша група, на відміну від всіх інших політичних конкурентів у мережі: вони миттєво реагували і розганяли ту чи іншу інформацію.

Але тут є нюанс: частину фейкових акантів видалили, але скільки за цей час зареєстрували нових, теж питання – тому на заміну старим прийдуть нові.

Сергій Гайдай, політтехнолог:

Саме ці боти були найбільш агресивними, і їхня ідеологія була пов’язана з розпалюванням ворожнечі і розділенням українців
Загалом створення несправжніх акаунтів - це шкідлива справа як для самої мережі «Фейсбук», так і для України. Адже через ботів можуть видаляти і звичайних користувачів, акаунти яких відновити вже нереально.

А ботоферму Порошенка забанили, бо саме ці боти були найбільш агресивними. Її ідеологія була пов’язана з розпалюванням ворожнечі і розділенням українців на «правильних» і «неправильних». А це дуже соціально-небезпечна, шкідлива і токсична річ – як і сам Порошенко. З іншого боку, я не впевнений, що праця порохоботів у мережі додавала плюсів самому Порошенку. Мені здається, навпаки – вони йому шкодили, тому «Фейсбук» зараз, як це не дивно звучить, трохи допоміг Порошенкові – зменшив його токсичність у мережі.

Марія Волошин, ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ