Про це написав у Facebook лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок. 

«FIFA, що не вилазить з корупційних скандалів, FIFA, яка просякнута газпромівськими грошима, FIFA, яка підтримує «особливі» стосунки з Москвою щонайменше з 90-их років. FIFA, яка погодила проведення Чемпіонату світу у державі-агресорі, в державі-окупанті, сміє ставити у вину хорватським футболістам гасло «Слава Україні!» – обурився Тягнибок, прикріпивши текст законопроекту поданого депутатами-свободівцями VII скликання: 

ЗАКОН УКРАЇНИ


Про внесення змін до деяких законодавчих актів України
(щодо порядку виконання військового вітання)

 

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є :

І. Внести до Закону України «Про Стройовий статут Збройних Сил України» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1999, N 22-23, ст.195) такі зміни:
1. У тексті Статуту слова «Товаришу» та «товаришу» в усіх відмінках та числах замінити відповідно словом «Пане» та «пане» у відповідному відмінку та числі. 

2. Статтю 84 викласти у наступній редакції: 

«На вітання начальника або старшого за військовим званням «Слава Україні» всі військовослужбовці, що перебувають у строю або поза строєм, відповідають: «Героям слава». Якщо начальник або старший за військовим званням прощається, то на його слова «Слава Україні» військовослужбовці відповідають: «Героям слава».

3. Статтю 85 викласти у наступній редакції: 

«Якщо командир (начальник) поздоровляє військовослужбовця або дякує йому, то військовослужбовець відповідає командирові (начальникові): «Служу Українському народові». Якщо командир (начальник) поздоровляє військову частину (підрозділ), то вона відповідає: «Героям слава», а якщо командир (начальник) дякує, то військова частина (підрозділ) відповідає: «Служимо Українському народові».

ІI. Внести до Закону України «Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1999, N 22-23, ст.197) такі зміни:

1. У тексті Статуту слова «Товаришу» та «товаришу» в усіх відмінках та числах замінити відповідно словом «Пане» та «пане» у відповідному відмінку та числі. 

ІII. Внести до Закону України «Про статут внутрішньої служби Збройних Сил України» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1999, N 22-23, ст.194) такі зміни:

1. У тексті Статуту слова «Товаришу» та «товаришу» в усіх відмінках та числах замінити відповідно словом «Пане» та «пане» у відповідному відмінку та числі. 

2. Частину 10 Положення про порядок вручення бойових прапорів військовим частинам Збройних Сил України, їх зберігання та утримання викласти у наступній редакції: 

"Особа, яка вручила Бойовий Прапор, вітає особовий склад військової частини з одержанням Бойового Прапора словами «Слава Україні». Особовий склад військової частини на привітання відповідає «Героям слава». Після цього командир військової частини виступає із словом у відповідь».

IV. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

2. Кабінету Міністрів України у двомісячний строк з дня опублікування цього Закону: 

- привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

- забезпечити приведення центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Але ні парламент 7 скликання, ні 8 скликання не відчувають важливість символічних речей, наслідком чого і є приниження України. 

Треба вчасно підтримувати ініціативи «Свободи».

Тут не зайве нагадати, що першими, хто вказав FIFA на неприпустимість криміналізації гасла «Слава Україні!», були свободівці ще у 2013 році.

 

Нагадаємо, екс-гравці «Динамо» Огнєн Вукоєвич та Домагой Віда, які грають за збірну Хорватії на ЧС-2018, виклали в Instagram відео, на якому кричать «Слава Україні!». Його вони зняли після гри зі збірною Росією, яку Хорватія перемогла у післяматчевих пенальті. Коли ж їхнім відео зацікавилася ФІФА, спортсмени сказали, що пожартували.

Згодом з'явилась інформація, що Футболіста збірної Хорватії Домагой Віду можуть дискваліфікувати за відеозвернення до українців. Проте він отримав тільки формальне попередження від ФІФА і не буде дискваліфікований на півфінальний матч ЧС-2018 проти Англії.

Також футболіст збірної Хорватії Домагой Віда, який опублікував у соцмережі резонансне відео, став причиною маси жартів жартів і мемів.

Хорватський футболіст Домагой Віда вже офіційно виправдався за своє відеозвернення і сподівається, що його вигук «Слава Україні» будуть сприймати, як знак подяки українцям за підтримку протягом усього турніру.

Пізніше в інтернеті з’явилось ще одне відео, яке Віда записав у роздягальні збірної Хорватії після перемоги над Росією в ¼ фіналу ЧС-2018.

Після засудження FIFA відео, на якому хорватські екс-динамівці Домагой Віда та Огнен Вукоєвич виголошують фразу «Слава Україні», українці обвалили рейтинг футбольної організації у соцмережі Facebook.

У Києві вже збирають акцію на підтримку Віди та Вукоєвича.

Соцмережі також дорікнули президенту ФІФА за футболку для Путіна.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ