Почесний патріарх Філарет заявив, що не пропонував би кандидатуру митрополита Епіфанія на посаду голови церкви, якби знав, як буде розвиватися ситуація далі.

Про це Філарет заявив на прес-конференції, повідомляє кореспондент «РБК-Україна».

«Якщо б я знав, те, що відбувається, я б його кандидатуру не висував би. Я довіряв йому, що він буде йти прямою дорогою, а не піде кривими дорогами... Якщо б я за нього не боровся на Соборі, то він би предстоятелем не був», – сказав Філарет.

Він також заявив, що Епіфаній не є самостійним керівником церкви.

Філарет розповів, що мав особисті усні домовленості з Петром Порошенком, екзархами Вселенського патріархату, українськими єпископами про те, що він продовжуватиме керувати церквою і після отримання автокефалії в статусі патріарха.

За словами Філарета, Епіфаній мав головне представляти ПЦУ на міжнародній арені. Філарет звинуватив Порошенка та Епіфанія у зриві цих домовленостей.

При цьому Філарет багаторазово підкреслював, що його мета – єдність Православної Церкви і відкинув звинувачення в розколі.

Додамо, що почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет на прес-конференції щодо останніх подій навколо Української Православної Церкви заявив, що не бачить, як добитися визнання Української Православної Церкви.

ІА "Вголос": НОВИНИ