Про це заявив предстоятель УПЦ КП - патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет, інформує "5 канал".

За словами Філарета, після цього всі архієреї Київського патріархату, Української автокефальної церкви та Московського патріархату, які зверталися до Вселенського патріарху із проханням про автокефалію, мають зібратися на Об'єднавчий собор. На ньому оберуть предстоятеля Української Помісної Православної Церкви.

"Сподіваємося, що або наприкінці серпня, або на початку вересня на цьому засіданні Священного Синоду буде прийняте рішення про надання Томосу. Значить, ми повинні провести Обэєднавчий собор. Хто ми? Ті архієреї, які звенулися до Вселенського патріарху. Цей єпископат на архієрейському соборі повинен обрати єдиного предстоятеля Української православної церкви", - підкреслив Філарет.

Нагадаємо, 22 квітня Вселенський патріархат почав процедури, необхідні для надання автокефалії УПЦ.

Делегація Константинопольського патріархату передала президенту Петру Порошенку послання Варфоломія, в якому він говорить, що Константинопольська церква взяла на себе ініціативу відновити єдність православних вірян України.

28 липня патріарх Філарет на церемонії до 1030-й річниці Хрещення Русі сказав, що Помісний собор одноголосно підтримав автокефалію української церкви одразу після проголошення незалежності України 25 років тому. Цього дня Києві пройшла багатотисячна хода УПЦ КП з нагоди 1030-річчя хрещення Русі. Під час урочистостей виступили президент України Петро Порошенко та очільники церков.

Разом з тим, заступник голови Адміністрації президента Ростислав Павленко наголосив, що рішення щодо автокефалії УПЦ уже ухвалено.

ІА "Вголос": НОВИНИ