Про це розповів Предстоятель Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет в інтерв'ю «Прямому».

«Перше – комісія повинна об’їхати всі церкви. Друге – скликання Синоду. А Синод буде скликаний не раніше кінця серпня. Бо тут канікули будуть літні, в тому числі і в Синоді Константинопольської церкви. Але в цьому році обов’язково буде це питання вирішено», – наголосив він.

Предстоятель УПЦ КП вважає, що Священний Синод Вселенського патріархату видасть Томос Українській православній церкві, адже це «воля Божа».

«Я насамперед покладаю надію на Бога, бо від Бога все залежить. Це ми, люди, думаємо, що від нас залежить. Але в дійсності все залежить від Бога. І тому я особисто надію покладаю насамперед на Бога. Але впевнений, що і Вселенський патріарх змушений буде виконувати волю Божу», – наголосив Філарет.

Також, він зауважив, що Вселенський патріарх Варфоломій може надати українській церкві автокефалію незважаючи на незгоду деяких митрополитів, адже «вони змушені підкорятися більшості, а більшість завжди буде з патріархом».

28 липня патріарх Філарет на церемонії до 1030-й річниці Хрещення Русі сказав, що Помісний собор одноголосно підтримав автокефалію української церкви одразу після проголошення незалежності України 25 років тому. Цього дня Києві пройшла багатотисячна хода УПЦ КП з нагоди 1030-річчя хрещення Русі. Під час урочистостей виступили президент України Петро Порошенко та очільники церков.

Разом з тим, заступник голови Адміністрації президента Ростислав Павленко наголосив, що рішення щодо автокефалії УПЦ уже ухвалено.

ІА "Вголос": НОВИНИ