Про це розповів Предстоятель Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет в інтерв'ю «Прямому».

«Якщо українська церква збереглась би нерозділеною, то цієї війни не було би. Чому не було би? Тому що Росії не було б на кого спертися. Є в Україні чиновники і частина населення, які налаштовані проросійськи. Але це не та сила, яка могла б допомогти Росії заволодіти Україною. А ось церква – це велика сила. І оскільки Московський патріархат такий великий в Україні, то Москва і сподівалася, що він підтримає її. І він дійсно підтримує», – заявив він.

Зокрема, священнослужитель навів приклад того, що українська церква Московського патріархату у збройному конфлікті на Донбасі повністю підтримує проросійських бойовиків і Росію.

«Була б одна церква, Путін би не насмілився нападати не тільки на Донбас, а навіть і Крим, і той би він не міг взяти. Ми хочемо і впевнені, що Київ буде керувати українською церквою. І Москва не буде мати ніякого відношення до України. І ніякого загальноросійського народу нема. Є російський народ і є український народ – це два різні народи. І ми бачимо різницю між українським народом і російським. І не треба змішувати грішне з праведним»,– наголосив Філарет.

ІА "Вголос": НОВИНИ