Про це заявив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет під час зустрічі з українською громадою у Посольстві України у Бельгії, повідомляє власний кореспондент «Укрінформу» у Брюсселі.

«Або ви приєднуєтеся до канонічної Української православної церкви, а якщо не хочете – силою ніхто не буде примушувати. Але ви вже не будете мати права (стосовно УПЦ МП – ред.) називатися Українською православною церквою. Вони будуть мати право називатися українським екзархатом Російської православної церкви в Україні», – наголосив Філарет.

За його словами, за процедурою після створення помісної Української автокефальної православної церкви має відбутися перереєстрація статутів усіх православних парафій.

«Хто захоче до Української церкви – зареєструють свої статути як Українська церква. А хто не захоче – змушені будуть реєструватися як український екзархат Російської церкви», – пояснив глава УПЦ КП.

Патріарх Філарет висловив упевненість, що більшість українських православних парафій зареєструється за Українською церквою.

При цьому він наголосив, що усі церкви в Україні матимуть рівні права, як це було і є нині.

«Частина Російської церкви залишиться в Україні. Але впливу вона не матиме на українське суспільство. І всі будуть знати, що це російська церква, і ставитися до неї, як до російської церкви», – зазначив Патріарх Філарет.

Патріарх наголосив, що Українська автокефальна православна церква буде у світі другою за чисельністю парафіян після російської, але за активністю вірян, релігійністю є і буде найбільшою.

«В Україні триває духовне відродження», – переконаний Патріарх Філарет.

Він навів приклад, що за роки незалежності в Україні було побудовано 4 тисячі храмів, що є найбільшим показником у світі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ