Суд відмовився стягнути з Департаменту економіки та інвестицій КМДА на користь ТОВ «ДБК-Партнер» 5,51 млн грн пайового внеску у створення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури столиці. Про це свідчить рішення Господарського суду м. Києва від 14 травня, передають Наші гроші.

Встановлено, що у 2004 році Київрада передала в оренду ТОВ «Кімет-Плюс» ділянку площею 1 га на вул. В. Покотила (Картвелішвілі), 6 для будівництва житлового комплексу. За період з 01.01.2007 по 02.05.2019 «Кімет-Плюс» сплатив 5,51 млн грн пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста.

Та 20.11.2018 Київрада прийняла рішення про відмову «Кімет-Плюс» у поновленні оренди, а рішенням від 06.12.2018 надала ділянці статус скверу в єдиних межах парку «Юність».

Після цього у вересні 2019 року «Кімет-Плюс» переуступив ТОВ «ДБК-Партнер» право вимоги раніше сплачених пайових коштів.

«ДБК-Партнер» зdернувся до КМДА з проханням повернути внесок, але отримав відмову із посиланням на те, що це не передбачено законодавством.

Тоді «ДБК-Партнер» звернувся до суду, посилаючись на те, що у зв’язку із прийняттям Київрадою рішень 2018 року забудовник втратив можливість збудувати житловий комплекс.

Розглянувши цю справу, суд у задоволенні позову відмовив. Суд назвав необґрунтованим твердження  «ДБК-Партнер», що втрата забудовником права користування ділянкою є саме тією обставиною, що свідчить про зникнення у КМДА підстави для утримання сплачених забудовником пайових внесків.

Суд зазначив, що підставою для повернення 5,51 млн грн пайового внеску може стати втрата чинності/розірвання відповідного договору про пайову участь. А договір, який «Кімет-Плюс» і Київрада уклали у 2007 році, є досі чинним.

При цьому суд послався на рішення по інших справах, у яких суди розривали відповідні договори і стягували на користь забудовників сплачені ними раніше пайові внески. Приміром, у 2017 році – 1 млн грн на користь ТОВ «Терра-Інвестментс», або 117 тис грн на користь ПА «КВК «Рапід».

Власниками ТОВ «ДБК-Партнер» є Микола Мойсеєнко, Володимир Сліпецький, Сергій Тимошенко, Олександра Ткачук, Петро Петрович Шилюк і Петро Степанович Шилюк, а також Андрій Разсамакін. Петро Степанович Шилюк є колишнім президентом ХК «Київміськбуд».

Власниками «Кімет-Плюс» з 2007 року були Євгеній Кузьмін і Олександр Ніколаєнко, а з 2019 року – Олександр Лєвєнтов з Донецької області. Наразі фірма ліквідується.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ