Міжнародне рейтингова агенція Fitch Ratings підтвердила довготермінові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) НАК «Нафтогаз» України на рівні B– зі стабільним прогнозом. Про це повідомляє «Кореспондент».

«Підтвердження відображає міцні зв'язки «Нафтогазу» з єдиним акціонером — Україна (B–/стабільний)», — пояснили в агенція.

Рейтинг також враховує слабкий профіль ліквідності «Нафтогазу», але загалом відносно низький леверидж (співвідношення вкладень капіталу в цінні папери з фіксованим доходом), а також деяку невизначеність, пов'язану з внутрішніми цінами на газ, анбандлінгом і політичним ризиком.

Держава і досі гарантує 30 % валового боргу «Нафтогазу» на кінець 2018 року, а фінансові показники компанії ретельно контролює МВФ, основний кредитор України, який стимулює уряд забезпечувати адекватне фінансування НАК.

В агенції вважають, що фінансові результати «Нафтогазу» в 2016-2018 рр. можуть бути нестійкими в довготерміновій перспективі, оскільки залежать від зовнішніх факторів.

Крім цього, в Fitch відкидають зі своїх прогнозів компенсацію урядом різниці в цінах, за якими компанія продає газ населенню та промисловості.

За прогнозами Fitch, після анбандлінгу, очікуваного 2020-го, НАК не буде отримувати прибутки від транзиту російського газу до Європи, а також навряд чи отримає компенсацію за поділ активів.

Ще однією причиною виключення доходів від транзиту Fitch називає закінчення терміну дії контракту з «Газпромом». Агенція вважає, що після 2020 року «Нафтогаз» сфокусується на внутрішньому ринку: продаж і зберігання газу, видобуток газу, а також продаж нафтопродуктів і СПГ.

Як повідомляв «Вголос», "Нафтогаз" засекретив захмарну зарплату Коболєва за новим контрактом.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ