Міжнародне рейтингове агентство Fitch погіршило прогноз рейтингу Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" з "стабільного" до "негативного". Про це говориться в повідомленні Fitch.

Прогноз погіршений по довгострокових рейтингах "Нафтогазу України" у національній і іноземній валюті, що знаходяться на рівні BB-.

За даними Fitch, погіршення рейтингу відбиває середньо- і довгострокові негативні фактори кредитоспроможності компанії через недавнє істотне підвищення цін на імпорт газу.

"Тепер "Нафтогаз" має сплачувати 95 доларів за 1 тис. куб. м природного газу, у той час як раніше ціна складала 50 доларів за 1 тис. куб. м газу, виплачуваних "Газпрому", і 44 долари за 1 тис. куб. м газу – Туркменістану", - сказано в документі.

"У той же час тариф на транспортування газу для Газпрому складає 1,6 доларів за 1 тис. куб. м на 100 км", – говориться в повідомленні.

За оцінками Fitch, при нових цінах загальне підвищення витрат "Нафтогазу" на російський газ складає приблизно 200-250 млн. доларів.

У той же час, незважаючи на перегляд прогнозу рейтингу "Нафтогазу" Fitch не планує переглядати сам рейтинг.

Раніше в жовтні 2005 Fitch підтвердило рейтинг "Нафтогазу України" на рівні ВВ-.

Рейтинги Fitch групи ВВ відносяться до категорії спекулятивних і означають можливість розвитку кредитних ризиків, особливо в результаті можливих негативних економічних змін.

Українська правда

ІА "Вголос": НОВИНИ