Вихідці з колишнього Радянського Союзу перетворюють приморські міста американської Флориди на «південний Брайтон Біч».

Про це пише тижневик Economist.

Якщо раніше на пляжах Флориди можна було бачити переважно небідних людей пенсійного віку, то тепер її сонячне узбережжя – "це магніт для росіян".

"У Флориді немає податку на прибуток, що робить її популярною серед літніх людей, включаючи Дональда Трампа, який нещодавно змінив своє офіційне місце проживання з Нью-Йорка на Флориду", – пояснює часопис.

За словами віцемера міста Санні Айлз Лариси Свечиної, яка народилася в білоруському Гомелі, хвиля вихідців з колишнього СРСР накрила південний штат після розпаду Радянського Союзу – тут почали з'являтися росіяни, українці, білоруси і азербайджанці.

"Ще одна хвиля українців прибула після протестів 2014 року, коли вони скинули свого проросійського президента", – розповіла вона.

Широко поширеним наразі у Флориді є бебі-туризм.

Компанія під назвою "Маямі Мама" на пляжі Халландейл бере з заможних росіянок і українок, що при надії, тисячі доларів за можливість народити на півдні Флориди.

Пані Свечіна каже: "Ви побачите багато панночок з візочками... Вони вважають, що це престижно мати дитину з американським паспортом".

"Росіяни люблять бренди, – веде далі пані Свечіна. – Місто Сані Айлз пропонує їх безліч: тут є не лише будівлі, що носять ім'я Трампа, але й 60-поверхівка Porsche Design Tower… Є апартаменти Armani та Karl Lagerfeld… Це місто настільки відоме у Росії, що багато хто приїжджає сюди, вже точно знаючи, де саме вони хочуть придбати помешкання".

Разом із грішми, до Флориди переселяються й радянські традиції.

Флористи морського узбережжя Флориди вже добре засвоїли, що непогано заробити можна наприкінці серпня, адже багато учнів місцевих шкіл дотримуються звички дарувати вчителю квіти у перший день навчального року, пише Economist.

А от домашнє насильство стало постійною проблемою, яку привезли новоприбулі росіяни.

У Росії немає закону проти насильства в сім'ї, і в 2017 році застосування фізичної сили у родинах декриміналізували, пояснює тижневик.

Пані Свечіна додає, що "багато людей, особливо старші американці, вважають, що це перетворилося на місце відмивання грошей для росіян".

Economist нагадує, що розслідування Reuters в 2017 році встановило: 63 особи з російськими паспортами витратили понад 98 млн доларів на купівлю квартир в об'єктах фірм Трампа на півдні Флориди.

Але санкції, запроваджені проти Росії у 2014 році, сповільнили наплив російських грошей.

І тепер до Флориди прибувають багато українців, але їхні запити скромніші.

За три дні перебування на півдні Флориди чув англійську на пляжі лише один раз.

ІА "Вголос": НОВИНИ