Війна на Донбасі розпочалася через мовне питання. Відповідну гучну заяву зробив заступник керівника української делегації в ТКГ Вітольд Фокін.

У інтерв’ю «Українському радіо» він розкритикував мовний закон та наголосив, що відповідний документ порушує Конституцію.

Фокін вважає, що громадяни України хочуть вести документообіг та проводити ділові зустрічі мовою агресора.

На його думку, минула влада обіцяла послабити використання державної мови, однак цього не сталося. Фокін не бачить нічого поганого в російській мові.

Одночасно Фокін припустив, що мовна політика чинної в Україні влади нібито «не збігається з думкою більшості людей».

«Не зважаємо на думку Венеціанської комісії, думку міжнародного співтовариства, думку більшості людей. Згідно з офіційною статистикою, третина населення України розмовляє російською мовою. А якщо врахувати практику, то значна більшість розмовляє російською. Це добре чи погано? Я не вважаю, що це добре, але згадаймо, що українську мову гнобили протягом століть. І вже наївно вважати, що за якийсь рік, або два, або п'ять, або десять можна дати можливість мові бути затвердженою в суспільстві», – впевнений він.

На зауваження про те, що в Україні вже діє закон про українську мову як єдину державну, Фокін зазначив, що його ухвалювали люди, а людям «властиво помилятися».

Читайте більше актуальних новин від Вголосу:

ІА "Вголос": НОВИНИ