Команда спеціального прокурора Роберта Мюллера вивчає діяльність американського неприбуткового фонду, заявленою метою якого є відновлення усиновлень російських дітей американськими родинами, повідомляє агентство Bloomberg News, передає Голос Америки.

Фонд Human Rights Accountability Global Initiative отримує фінансування в розмірі 500 тисяч доларів у формі пожертв, переважно від багатих росіян, пов'язаних з віце-президентом ВАТ «РЖД» Петром Кацивим.

Фонд позиціонує себе як некомерційну організацію, метою якої – «допомогти відновити усиновлення російських сиріт американськими родинами».

Російський уряд заборонив віддавати російських дітей на усиновлення в США в 2012 році, в помсту за прийняття «закону Магнітського», що передбачає санкції щодо російських чиновників, причетних до смерті бухгалтера Сергія Магнітського, який помер у СІЗО в 2009 році.

Однак, за даними Bloomberg, насправді фонд служить лобістським механізмом проти санкцій і «закону Магнітського».

Представник організації Ринат Ахметшин минулого року зустрічався зі старшим сином і зятем Трампа в Trump Tower, щоб обговорити санкції. На зустрічі також була присутня російський адвокат Наталія Весельницька.

Команда Мюллера вивчає діяльність фонду в рамках розслідування у справі про російське втручання у вибори 2016 року і можливу змову між передвиборчим штабом Трампа і Москвою.

ІА "Вголос": НОВИНИ