Як повідомляє «Deutsche Welle», нечисленні протести антифашистів перед готелем, де відбувався захід, закінчилися вже опівдні – всіх учасників затримали і відвезли до найближчого відділення поліції.

Про підтримку нацистів владою свідчить і той факт, що мер міста ніяк не відреагував на звернення партії «Яблуко» з вимогою заборонити форум, проведений за півтора місяця до 70-річчя перемоги над нацистською Німеччиною.

У заході взяли участь представники одинадцяти партій і рухів з ЄС, що їх вважають у своїх країнах найбільш одіозними націоналістичними структурами: фінська «Національна незалежність», Партія шведів, грецька «Золота зоря», болгарська «Атака», британська «Національна партія», італійська «Нова сила», німецька НДПН (у цей час у Німеччині тривають дискусії про її заборону). Також приїхали різні дослідники «національного питання» на кшталт американського письменника Джареда Тейлора, автора расистської книжки «Біла ідентичність», або Кріса Романа, голови дослідницького центру «Євро-Русь» з Брюсселя.

Однак на з'їзді було представлено не весь правий європейський фланг. Кидалася в очі відсутність делегатів таких об'єднань націоналістів, як французький «Національний фронт» Марі Ле Пен і «Партія за кращу Угорщину» («Йоббік»).

«Усе-таки в деяких з них є уявлення про репутацію. На пітерський форум приїхали представники найбільш одіозних і радикальних сил. Ле Пен не зв'язувалася б з ними», – прокоментував експерт з радикального націоналізму Дмитро Дубровський відсутність французьких й угорських радикалів.

Натомість на форум приїхав відомий нацист Олексій Мільчаков, що воює за «ЛНР».
За дві години до офіційного закінчення форум раптово було перервано: в залі оголосили, що в поліцію надійшов дзвінок про те, що будівлю заміновано.

Поки людей виводили з готелю, де проводили захід, учасники форуму встигли екстрено ухвалити підсумкову резолюцію, де, зокрема, згадано і про «фізичне знищення росіян» в Україні та є вимога до країн Заходу припинити чинити опір російській агресії.

Директор Інформаційно-аналітичного центру «СОВА» Олександр Верховський скептично оцінює перспективи об'єднання європейських ультраправих, пише видання.

«Уже не раз і не два утворювалися різноманітні коаліції, однак ні до чого суттєвого вони не проводили, – вважає він. – Ставка Росії на євронаціоналістів – це не від доброго життя, а через брак вибору: більше ніхто в Європі не підтримує російську владу».

ІА "Вголос": НОВИНИ