Завдяки фотографіям терористів «ЛДНР» у соцмережах на Донбасі виявили нові докази присутності там сучасної, нещодавно розробленої російської військової техніки.

Про це йдеться в розслідуванні лабораторії цифрової судової експертизи DFRLab.

Дослідники виявили дві фотографії, на яких видно недавно створений модуль супутникового зв'язку на території Донбасу, яку не контролює уряд України.

9 червня 2018 року користувач «ВКонтакте» «Артем Донецьк» розмістив альбом із кількома фотографіями різного часу, на яких зображена його діяльність як бойовика контрольованих Росією збройних формувань у Донецькій області.

На двох світлинах бойовик позує поруч із іншим найманцем на тлі зеленої супутникової антени. Ця радіолокаційна тарілка зовні виглядає так само, як і супутникова антена російської системи зв'язку «Ауріга-1,2В», яка стоїть на озброєнні армії РФ з 2014 року.

У DFRLab порівняли зображення супутникової антени на фото зі зображеннями задньої сторони системи Ауріга-1,2В на фрегаті класу Адмірал Григорович «Адмірал Ессен» Чорноморського флоту Росії.

Цю систему ніколи не експортували до України і не використовували її збройні сили. Іншими словами, вона могла з'явитися на сході України лише з Росії.

2016 року цю систему виявили ​​на службі у російських військових у Сирії.

Одна з перших демонстрацій «Ауріги-1,2В» відбулася 2015-го на виставці Міністерства оборони Росії «День інновацій» у далекосхідному портовому місті Владивосток. Систему демонстрували з табличкою, на якій були перелічені її специфікації і вказаний 2014 рік як дата випуску.

Об'єднавши зображення будівель та інших орієнтирів на задньому плані фотографій, дослідники визначили, що на них зображено П-образну будівлю в Макіївці, яку використовує 11-й мотострілковий полк бойовиків «Восток».

Вочевидь, "Аурігу-1,2В" використовують для підтримки військових операцій підконтрольних Росії бойовиків на Донбасі. Хоча система в основному призначена для відеозв'язку, можливо, її використовували як більш безпечний спосіб зв'язку з частинами на передовій.

Можливо, систему "Ауріга-1,2В" використовують для зв'язку з російськими військовими.

ІА "Вголос": НОВИНИ